Ciasto też może być zdrowe! Mak jest cennym źródłem wapnia, już w 100 g jest 1400 mg tego ważnego budulca kości. Warto spożywać potrawy z makiem w codziennym menu, nie musi to być ciasto, może być to kasza lub makaron z makiem, możemy dodawać go do naszych śniadań, owsianki lub jaglanki, a nawet posypywać kanapki 😉
Makowiec — samo zdrowie!
Potrzebujemy:
- 200 g maku
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 6 jajek
- 300 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
- 150 g masła klarowanego
- 80 g miodu naturalnego
- 4 jabłka
- 2 garście rodzynek
- 1 garść orzechów włoskich średnio zmielonych
- pół łyżeczki cynamonu
- wanilia (prawdziwa)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (80%)
- migdały do posypania (płatki lub zmielone)
Przygotowanie:
- Mak płuczemy, parzymy (zalewamy wrzącą wodą, około 5 min.), następnie odcedzamy (pielucha tetrowa), przekładamy do garnuszka, zalewamy mlekiem roślinnym (możemy dodać odrobine wanilii) i gotujemy 30 minut. Po tym czasie mak studzimy, nadmiar mleka odcedzamy i mielimy (ja przepuszczam dwukrotnie przez maszynkę lub miksuje w mikserze).
- Parzymy rodzynki (zalewamy wrzącą wodą na ok. 5 min).
- Masło roztapiamy, dodajemy miód, wanilię, i 6 żółtek, mieszamy.
- Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Do miski wkładamy masę makową, starte jabłka wlewamy masło, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę gryczaną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę, rodzynki, orzechy, cynamon i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka, mieszamy, przelewamy od razu do formy (wyłożonej papierem do pieczenia). Masy makowej jest DUŻO, na dużą formę. Pieczemy 40 minut w temp. 180 C.
- Gorzką czekoladę roztapiamy i polewamy wierzch ciasta, posypujemy migdałami.
Pysznie i zdrowo!
Makowiec to pyszne ciasto i bardzo zdrowe, pasuje idealnie na świąteczny stół nie tylko Bożego Narodzenia ale i Wielkanocy, wtedy robię je w formie babki (wykorzystuje tu formę do tartej) 🤩
Gorzka czekolada 80 %