Placki czekoladowe na zsiadłym mleku

Placuszki są po prostu pyszne, można je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Takie placuszki robię na zrobionym przez siebie zsiadłym mleku, są wtedy o niebo smaczniejsze. A jest to bardzo proste, wystarczy kupić zwyczajne mleko od rolnika, takie świeże, niepasteryzowane, tzw. „prosto od krowy”, zostawić w ciepłym miejscu na dzień lub dwa i mamy zsiadłe pyszne mleczko. Gdy mleko się zsiądzie, wkładamy je do lodówki. Więcej informacji o zsiadłym mleku jak robić, zapraszam TU.

Placki czekoladowe na zsiadłym mleku

Potrzebujemy:

  • 500 ml zsiadłego mleka
  • 250-300 g mąki orkiszowej ekologicznej (630)
  • 2-3 jajka
  • pół łyżeczki sody
  • 2-3 łyżki kakao eko
  • 3 jabłka
  • 6-7 daktyli ekologicznych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych ekologicznych
  • garść rodzynek ekologicznych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • Olej kokosowy.

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy, dodajemy zsiadłe mleko, mieszamy, dodajemy mąkę, sodę, starte na dużych oczkach jabłka, pokrojone drobno daktyle, rodzynki, wiórki, kakao, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smażymy małe placuszki, na małej ilości oleju kokosowego.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked