Pyszne, kruche, pierniczki dla zabieganych, nie wymagają wcześniejszych przygotowań lub leżakowania w lodówce. Warto je zrobić nie tylko w święta, przyjemność dla małych i dużych mniam…
Pierniczki czekoladowo-korzenne
Potrzebujemy:
- 500 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 3 łyżki kakao eko
- 1 przyprawa do piernika ekologiczna
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g miodu naturalnego (jeżeli lubicie bardzo słodkie, dodajcie więcej miodu).
- 100 g masła klarowanego
- 1 jajko
- 6 łyżek wody
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę, cynamon, mieszamy składniki.
- W drugiej misce mieszamy rozpuszczony miód, stopione masło, jajko, wodę i wlewamy do mąki, dokładnie wyrabiamy ciasto.
- Ciasto jest trochę kruche, ale spokojnie można rozwałkować placek (w razie konieczności można dodać 1-2 łyżki wody). Z ciasta wałkujemy placki i wycinamy pierniczki.
- Pieczemy w temp. 185 C przez 10-12 min. L
Możemy również zaszaleć i polać je czekoladą ….Jak zrobić zdrową czekoladę? Mam dwa sposoby..
➡️Miód + kakao prawdziwe
➡️Mód + kakao prawdziwe + tłuszcz (olej kokosowy lub masło klarowane)
Jeśli macie ochotę na pierniczki staropolskie, które idealnie pasują na świąteczny czas, zapraszam po przepis na Piernik Staropolski. Z ciasta możemy zrobić piernik lub pierniczki. I choć wymagają od nas trochę więcej cierpliwości w przygotowaniach (ponieważ ciasto musi leżakować minimum 2 tygodnie a najlepiej 6 tygodni w lodówce), to uwierzcie mi naprawdę warto! Pierniki z tego ciasta wręcz rozpływają się w buzi … Jak dla mnie numer 1!