Z serii obiady bezmięsne..
Bardzo aromatyczny, pyszny, rozgrzewający, gulasz z pieczonej dyni, idealny do ryżu lub kaszy
Potrzebujemy:
- Dynia (średnia)
- 2 cebule
- 2-3 pomidory
- 300 ml mleka kokosowego
- Olej kokosowy.
- Czosnek suszony
- Lubczyk (około 1 łyżeczka)
- Kurkuma (około 1 łyżeczka)
- Carry (około 1 łyżeczka)
- Sól.
Przygotowanie:
- Dynie obieramy, kroimy w kostkę, układamy w brytfance, posypujemy solą i suszonym czosnkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości (temp. 200 C przez około 30 min).
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, dodajemy lubczyk i sól, podsmażamy razem chwilę, dodajemy upieczoną w dynie, wlewamy mleko kokosowe, kurkumę, carry, sól, dusimy do momentu, kiedy dynia będzie się rozpadać w sosie. Dosmaczamy, podajemy z kaszą lub ryżem.
- Świetnie smakuje z dodatkiem gotowanej fasolki szparagowej.