Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Zupa buraczkowa
Potrzebujemy:
- 3 ugotowane starte buraki (mogą być mrożone).
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- 5 ziemniaków
- 1 łyżka soczewicy czerwonej
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- lubczyk
- 1-2 łyżki octu jabłkowego lub jeśli mamy kiszone buraki, wlewamy około pół szklanki soku z kiszonych buraków, możemy nawet dodać, trochę startych kiszonych buraków.
- sól, pieprz.
- Masło klarowane
Przygotowanie:
- W garnku kroimy drobno cebulkę i smażymy na złoto.
- Warzywa (marchew, pietruszkę) trzemy na średniej tarce, wyciskamy czosnek, kroimy ziemniaki, wszystko wrzucamy do cebulki, chwilę razem smażymy. Do warzyw wlewamy ok 2 l wody, 3 ziela angielskie i 1 liść laurowy, 1 łyżkę soczewicy, starte buraki, lubczyk, sól.
- Gotujemy do miękkości ziemniaków. ok. 15-20 min, dodajemy ocet jabłkowy lub zakwas z buraków, dosmaczamy solą, pieprzem, posypujemy świeżym koperkiem.
- Zupkę możemy również podać razem ze śmietanką , u nas króluję śmietanka z orzechów nerkowca, jest szybka w przygotowaniu, zdrowa i do tego pysznie smakuje.