Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
Chleb orkiszowy – wiejski
Potrzebujemy:
- 700 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
- 500 ml serwatki – jak zrobić zerknij TU
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka smalcu (czystego, ze sprawdzonego źródła, bez hormonów i antybiotyków)
- 30 g drożdży + pół łyżeczki miodu 🍯
Przygotowanie:
- Do robota kuchennego lub miski wlewamy ciepłą serwatkę, rozkruszamy drożdże i dodajemy pół łyżeczki miodu, 3 łyżki mąki, mieszamy razem, zostawiamy na 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Gdy zaczyn jest już gotowy, dodajemy smalec, mąkę, sól, wyrabiamy. Jeżeli jest potrzeba i ciasto jest za luźne posypujemy jeszcze mąką.
- Ciasto przekładamy do obsypanej mąką formy, w której chlebek będzie rósł.
- Chlebek odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy chlebek urośnie, przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia lub pieczemy formie, w której chleb wyrastał.
- Piekarnik nagrzewamy do 240 C, wkładamy chleb, obniżamy do 200 C i pieczemy 40 min.