Pyszny i zdrowy dyniowy placek, jako deser, jako przekąska do szkoły lub pracy. Szybka alternatywa na dynię 🙂
Placek orkiszowy z dynią
Potrzebujemy:
- 200 g dyni (startej na małych oczkach)
- 3 jajka
- 3-4 łyżki miodu
- 40 ml masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Jajka ubić, dodać miód, ocet, tłuszcz, startą dynię , orzechy, wymieszać, dodać mąkę z przyprawami, wymieszać, wlać do formy. Piec około 35 min. w temp. 180 C.
- Ciasto możemy podać z konfiturą lub polane gorzką czekoladą (80%)
Dlaczego warto jeść dynię?
- Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów (C, A, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, pirydoksyna) i (żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk).
- Dynia jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika.
- Posiada właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.
- Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
- Jest świetnym źródłem beta-karotenu, naturalnego barwnika roślinnego, który należy do substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów.
- Ma właściwości antynowotworowe. W kilku badaniach wskazuje się związek między jej częstym spożyciem, a obniżeniem zachorowalności na nowotwory żołądka, płuc i jelita grubego.
- Korzystnie wpływa na oczy, a wszystko dzięki prowitaminie A oraz luteinie zawartej w miąższu.
- Dynia sprzyja również sercu. Duża zawartość przeciwutleniaczy wpływa korzystnie na pracę całego układu krążenia.
- Dynia jest bardzo odżywcza i wzmacnia organy trawienne: żołądek i śledzionę. W ten sposób pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu. Dlatego warto po nią sięgać, gdy jesteśmy przeziębieni lub zakatarzeni. Gotowana i pieczona dynia pomoże przy infekcjach górnych dróg oddechowych.