🍏Jabłka – papierówki(lub każde inne)- Pyszny dżem (bez cukru)
🍏Jabłka papierówki są bardzo delikatne, dlatego wymagają małej obróbki termicznej. Owoce są bardzo aromatyczne i słodkie, dlatego nie wymagają dodatku cukru, w połączeniu z cynamonem smakują rewelacyjnie jako dodatek do pieczywa, naleśników, ryżu czy szarlotki.
Potrzebujemy :
- Jabłka około 2 kg (lub każdy inny rodzaj jabłek)
- Cynamon (hamuje pleśń)
- Opcjonalnie: 1 cytryna jako naturalny konserwant. Jeśli jabłka są kwaśne, można zrezygnować z niej, takie przetwory wykorzystuję wtedy w pierwszej kolejności, z cytryną po prostu mogą postać dłużej). Do papierowek nie dodaje cytryny, i pięknie się przechowują całą zimę.
Przygotowanie :
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy, wkładamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny, pół łyżeczki cynamonu i dusimy do momentu, kiedy jabłuszka się rozpadają, ale są jeszcze w małych kawałkach, jest to bardzo krótki proces około 30 min. (w zależności od ilości jabłek). Jabłka przekładamy do słoików, wcześniej wyparzonych, wierzch posypujemy cynamonem, zakręcamy, pasteryzujemy.
- Oczywiście możemy w ten sposób przygotować każdy rodzaj jabłek.
- Niektóre jabłka tak jak papierówki, nie musimy obierać ze skórki, ale po uprażeniu, warto je zmiksować, aby w marmoladzie, nie były wyczuwalne twarde skórki.
- ➡️Pasteryzacja: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki, zalewam wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotuję około 10-15 minut (od momentu zagotowania) lub pasteryzuję na sucho w piekarniku.
- ➡️Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika, luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.
🍏Oczywiście w taki sposób, możemy przygotować każdy rodzaj jabłek.
Kompot z jabłek
Potrzebujemy :
- Jabłka
- Cynamon
- Kardamon
- Goździki
Przygotowanie:
Do słoika kroimy jabłka (zapełniamy 3/4 słoika) do każdego wkładamy 2 goździki, szczyptę cynamonu i szczyptę kardamonu. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę miodu lub łyżkę cukru kokosowego. Słoik zalewamy gorącą wodą, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji.
➡️Ocet jabłkowy
Co jeszcze możemy zrobić z jabłek? Ja robię ocet jabłkowy, własnej produkcji jest po prostu najlepszy. Przynosi same korzyści zdrowotne, niezawodny do sałatek, ponadto to my decydujemy, jakiej będzie jakości, czyli jakie jabłka włożymy do środka, możemy sobie pofantazjować i dodać dodatki takie, jakie lubimy.
➡️Więcej na temat właściwości zdrowotnych octu jabłkowego poczytaj TU.
❤️Ocet jabłkowy jak zrobić?
Potrzebujemy:
- Duży słój (3 lub 5 l)
- Kawałek gazy i gumka recepturka
- Owoce (zdrowe, nie zgniłe)
- Woda (może być woda przefiltrowana lub woda przegotowana chłodna).
- Cukier około 3-4 łyżki na litr
Przygotowanie:
- Owoce myjemy, kroimy na cząstki, wkładamy do połowy słoja.
- Cukier rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do jabłek, zostawiając na końcu przestrzeń, aby ocet pracował.
- Mieszamy, okrywamy gazą, zakładamy recepturkę bardzo dokładnie, aby nie dostała się żadna meszka, których może się namnożyć wokoło, skuszone zapachem fermentującego jabłka.
- Następnie nasz przygotowany słój codziennie mieszamy 1-2 razy dziennie, przez około 3 -4 tygodnie. W tym czasie przebiegać będzie burzliwa fermentacja alkoholowa.
- Po 3-4 tygodniach wsad z jabłek zacznie opadać na dno, rozpocznie się wtedy fermentacja octowa.
- Wsad mieszamy do momentu opadnięcia wszystkich owoców.
- Na wierzchu, wytwarza się zazwyczaj matka owocowa w formie białego nalotu.
- Po około 5 tygodniach ocet przelewamy przez sito do czystego słoika i zostawiamy w spokoju około 3 tygodnie. Następnie przelewamy do buteleczek, zakręcamy, przechowujemy w np. w piwnicy lub szafce kuchennej.
- Ocet możemy zrobić z czystych jabłek lub z różnych owoców, warzyw, ziół.
- Do robienia octu możemy również wykorzystać obierki z jabłek.
➡️Matka octowa tworzy się na wierzchu octu, składa się z celulozy i bakterii octowych. Nie wyrzucaj jej, możemy ją wykorzystać do produkcji, następnego octu. Przekładamy ją do małego słoika i zalewamy małą ilością octu.
➡️Ocet jabłkowy zawiera w swoim składzie kwas jabłkowy (rewelacyjne działa na włosy i skórę), który łącząc się z zasadami i substancjami mineralnymi, tworzy glikogen. Glikogen natomiast, robi fajne rzeczy w naszym organizmie, dba o nasz układ krwionośny, w tym polepsza stan naczyń krwionośnych i sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek, pomaga regulować cykl menstruacyjny, ponadto wysoka zawartość potasu wycisza układ nerwowy i reguluje prace hormonów, a do tego pięknie dba o naszą wagę. Pomimo iż w smaku jest kwaśny, ocet ma działanie zasadotwórcze, spożywanie go pomaga w utrzymaniu dobrego pH naszego ciała, oczywiście mówimy tu o prawdziwym , naturalnym occie.
Ponadto :
- W składzie naturalnego octu jabłkowego znajdziemy enzymy, aminokwasy, pektyny, związki polifenolowe, oraz niewielkie ilości witamin (E, C, B1, B2, B3, B5, B6, biotynę, kwas foliowy a także składniki mineralne sód, wapń, fosfor, żelazo i magnez.
- Pomaga w obrzękach i opuchliznach, usuwa nadmiar wody w organizmie.
- Ocet jabłkowy od lat potwierdzone ma zdrowotne właściwości o działaniu antybakteryjnym i antyseptycznym.
- Stosowany do odkażania i leczenia grzybicy.
- Przywraca prawidłową pracę jelit i nawadnia organizm.
- Ze względu na witaminę C i żelazo, zalecany dla osób z anemią lub niedokrwistością
- Przyspiesza przemianę materii, idealny przy odchudzaniu (w jednej łyżce tylko około 3 kcal)
- Pomaga w przeziębieniach i infekcjach ( zmniejsza wydzielanie śluzu, zwalcza katar, leczy gardło.)
- Przez zawarte w jabłkach pektyny, pomaga w naturalny sposób na zaparcia.
➡️Pamiętajmy jednak, że pijąc sam ocet cudu nie będzie, bez zdrowej diety, nie mamy co liczyć na zdrowotne właściwości octu, poza tym, jak każdy składnik diety użyty w niewłaściwych ilościach, spowodować może więcej szkody niż pożytku, zbyt duże i częste dawki mogą prowadzić do hipoglikemii, obniżenia poziomu potasu i erozji szkliwa.
🌟Ocet jabłkowy jest mi osobiście bardzo bliski, wyleczył mi cały przewód pokarmowy, naprawił podziurawione jelita…
🌟 Mój sposób: rano 15 min. przed jedzeniem: pół szklanki przegotowanej wody i 1 łyżka octu jabłkowego naturalnego, niepasteryzowanego.