Cukinia faszerowana

Pyszny zdrowy i bardzo prosty sposób na cukinie w sezonie.

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną

Potrzebujemy:

  • Około 3-4 cukinie 
  • 1 szklanka kaszy gryczanej białej niepalonej
  • pół kostki sera fety
  • 3-4 pomidory
  • 2 cebule
  • Olej kokosowy
  • Pieprz i sól.

Przygotowanie:

  • 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
  • Cukinie myjemy, zostawiamy ze skórką, kroimy na pół, wydrążamy środek łyżką, układamy na papierze do pieczenia w głębokiej blaszce piekarnika.
  • Cukinie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym, solimy i pieprzymy, wstawiamy na 25-30 minut (w zależności jak duża jest cukinia) na 200 C.
  • Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto. Do ugotowanej kaszy, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, usmażoną cebulę i pokrojone w kostkę pomidory, mieszamy składniki. Do upieczonych cukinii wkładamy farsz, zapiekamy około 30 minut.
  • Fajnie smakuje polane sosem pomidorowym.

Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami

Potrzebujemy : farsz

  • 3-4 duże cukinie
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • Pieczarki około 8 sztuk
  • 2 cebule
  • Natka pietruszki
  • Olej kokosowy
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalnie pomidor 🍅

Przygotowanie :

  • 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
  • Cukinie myjemy, zostawiamy ze skórką, kroimy na pół, wydrążamy środek łyżką, (resztki cukinii zostawiamy na sos), układamy na papierze do pieczenia w głębokiej blaszce piekarnika.
  • Cukinie smarujemy tłuszczem, solimy i pieprzymy, wstawiamy na 25-30 minut (w zależności jak duża jest cukinia) na 200 C.
  • Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, natkę pietruszki, sól i pieprz, podsmażamy do odparowania wody.
  • Do pieczarek dodajemy ugotowany wcześniej ryż, mieszamy, dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Do upieczonych cukinii wkładamy farsz, na wierzch układamy kawałki pomidora zapiekamy około 30 minut, do zrumienienia.
  • Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie sosu z cukinii.

Sos z cukinii i awokado 🥑

Potrzebujemy:

  • Kawałek cukinii lub resztki z wydrążonych cukinii (około 2 garście)
  • Pomidor
  • 4 daktyle
  • 1 awokado 🥑
  • Pół łyżeczki oregano
  • Pół łyżeczki bazylii
  • Pół łyżeczki papryki 🌶 słodkiej
  • Szczypta chili
  • Sól

Przygotowanie :

Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie rozdrabniamy na gładki sos.

Cukinia faszerowana farszem cukiniowo- mięsnym

Potrzebujemy:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • miąższ z wydrążonej cukinii ( u mnie ilość z 4 cukinii)
  • mięso wieprzowe mielone (około 400 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • chili – ilość według gustu
  • sól kłodawska
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Cukinie myjemy, zostawiamy ze skórką, kroimy na pół, wydrążamy środek łyżką, układamy na papierze do pieczenia w głębokiej blaszce piekarnika.
  • Cukinie smarujemy tłuszczem, solimy i pieprzymy, wstawiamy na 25-30 minut (w zależności jak duża jest cukinia) na 200 C.
  • Cebule kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i delikatnie podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy miąższ z wydrążonych cukinii, dodajemy sól i pieprz, podsmażamy do odparowania wody.
  • Do farszu cukiniowego dajemy mięso, mieszamy, dusimy kilka minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, chili, sól, mieszamy i dusimy razem do odpowiedniej gęstości (odparowanie wody).
  • Gotowy farsz nakładamy do podpieczonych cukinii. Pieczemy razem jeszcze około 25-30 minut. Opcjonalnie na 5 minut przed wyjęciem posypujemy cukinie ulubionym (ze zdrowym składem) serem dojrzewającym.

Kabaczek, cukinia super warzywo o delikatnym smaku, pasującym do prawie każdej potrawy, a nawet do pysznego ciasta czekoladowego (przepis TU)

Posiada właściwości prozdrowotne, odkwaszające organizm, a jedną z najważniejszych zalet jest to, że owoce kabaczka nie kumulują szkodliwych dla człowieka metali ciężkich. Młode cukinie należy jadać ze skórką, ponieważ zawiera ona wiele cennych składników. Jest lekkostrawna, w 100 g jest tylko 16 kalorii w tym: 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 1 g błonnika oraz 3,1 g węglowodanów, dlatego jest warzywem popularnym u osób stosujących diety odchudzające, ponadto posiada niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. W kabaczku znajdziemy także wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Witaminy: C, B (B1, B2, B3, B6), E, K, A oraz kwas foliowy.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked