Najprostszy obiad lub kolacja w sezonie truskawkowym, makaron z truskawkami :), chyba każdy z nas jadał te proste ale pyszne danie, pamiętajmy prosty skład to najzdrowsze jedzenie.
Smak dzieciństwa powraca….mniam
Makaron z truskawkami
Potrzebujemy:
- Makaron razowy orkiszowy (z mąki ekologicznej!)
- truskawki (uważajcie na truskawki pryskane chemią, zawsze pytajcie! Szukajcie uczciwych sprzedających! Takimi truskawkami z opryskami chemicznymi, możemy sobie narobić więcej szkody niż pożytku).
- jogurt naturalny
- Mód lub dowolny słodzik
- cynamon
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy, odcedzamy. Truskawki myjemy, delikatnie rozdrabniamy (zostawiamy duże kawałki), dodajemy jogurt naturalny i mód. Ciepły makaron polewamy sosem truskawkowym, oprószamy cynamonem. Pycha!
100 g truskawek
Energia – 33 kcal
Białko – 0,7 g
Tłuszcz – 0,4 g
Węglowodany – 5,8 g
Błonnik – 1,8 g
Królowa truskawka — Dlaczego warto ją spożywać ?
- Truskawki należą do owoców niskokalorycznych, 100 g zawierają około 28 kcal.
- Źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP) A, C (100 g to około 70 mg), E, K, a także kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany.
- Źródło minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, manganu i żelaza.
- Dzięki zawartości magnezu i potasu regulują pracę serca i układu nerwowego.
- Dzięki obecności wapnia i manganu truskawki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu kostnego.
- Truskawki, podobnie jak czosnek czy cebula, zawierają fitocydy.
- Źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, spowalniają przy tym proces starzenia skóry oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.
- Mają właściwości oczyszczające i odtruwające.
- Mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
- Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40), dlatego ich smakiem mogą delektować się także chorzy na cukrzycę.
- Dzięki obecności antocyjanów zmniejsza się prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych.
- Truskawki zawierają sporo pektyn, które ułatwiają pracę jelit,
- Zawierają kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii.
- W jej składzie jest bromelina, enzym, który odpowiada za rozkład białka.
- Zawarty w truskawkach kwas elagowy ma działanie antynowotworowe,
- Występująca w truskawkach kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
- Działają moczopędnie (w 90% składają się z wody)
- Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
- Według medycyny ludowej nawet liście truskawek mają właściwości zdrowotne. Robimy herbatę z suszonych liści truskawek. Herbatka łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, odkaża jamę ustną, np. podczas bólu gardła. Świetnie sprawdzi się też w celu oczyszczenia organizmu z toksyn.