- Płatki owsiane to zgniecione ziarno owsa, które zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Co bardzo ważne owies, należy do zbóż, które NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU, jednakże mogą być zanieczyszczone przez gluten jeśli mają kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten. Dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, powinny spożywać płatki owsiane oznaczone specjalnym znaczkiem – przekreślony kłos.
- Płatki owsiane ekologiczne doskonale smakują jako dodatek do jogurtu, mleka, owoców lub musli. Są pełnowartościowym posiłkiem śniadaniowym. Smakują rewelacyjnie zarówno z owocami jak i orzechami, można je gotować z mlekiem tradycyjnym, roślinnym a nawet na wodzie – u mnie w domu robimy większość na wodzie. Stanowią również doskonały składnik ciast, ciasteczek i pysznych deserów.
- Płatki owsiane zalewam zawsze wieczorem, aby na rano były gotowe.
- Zalewam taką ilość, jaka będzie mi potrzebna, u mnie śniadanie zawsze jest na 4 pełne miski.
- Na śniadanie zawsze mam w słoiczkach różne cudne dodatki np. zmielone pestki dyni, orzechy, nasionka Chia, sezam, cynamon, siemię lniane, kardamon, rodzynki, słonecznik, daktyle, migdały.
Owsianka orzechowa
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 jabłka
- 1 banan
- 1 łyżka nasionek Chia
- garść orzechów (włoskie, laskowe)
- 2 orzechy brazylijskie
- cynamon
- miód – opcjonalnie
Przygotowanie:
- 1 szklankę płatków owsianych zalewamy wieczorem wrzącą wodą.
- Rano płatki owsiane podgrzewamy, dolewamy przegotowanej wody do konsystencji która nam pasuje, może być też mleko roślinne.
- Do owsianki dodajemy starte jabłka, rozgniecionego banana, nasiona chia, rozdrobnione orzechy, mieszamy, przekładamy do miseczki, posypujemy cynamonem, opcjonalnie możemy polać delikatnie miodem.
Płatki owsiane — Dlaczego warto je spożywać?
- Płatki owsiane ze względu na wysoką zawartość błonnika wykazują działanie probiotyczne, czyli odżywiają mikroflorę jelitową.
- Posiadają wysoką zawartość polifenoli, związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych.
- Owies to bogactwo białka o wysokiej wartości odżywczej, ze względu na zawartość zdrowych aminokwasów egzogennych.
- Płatki owsiane wiążą kwasy tłuszczowe i cholesterol, ogranicza to ich wchłanianie. Obniża to poziomu cholesterolu we krwi i wzmacnia cały układ sercowo-naczyniowy.
- Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, porównaniu z kaszą jaglaną posiadają niski indeks glikemiczny, co zapewnia utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi.
- Zawiera dużo witamin z grupy B (Tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy) witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, poprawiają pamięć.
- 100 g płatków owsianych zawiera połowę zapotrzebowania dziennego na magnez, który odpowiada za skurcze, pamięć, koncentrację, bezsenność.
- 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na fosfor- dla mocnych i zdrowych kości.
- Zawierają żelazo, mangan, selen -które dbają o nasz układ nerwowy i witaminę E – silny przeciwutleniacz, chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
- Zawierają cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe ( oleinowy, linolowy, a-linolenowy – które organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować.
- Występujący w nich kwas oleinowy, zapobiega zmianom nowotworowym.
- Ponadto owies ma działanie antydepresyjne i uspokajające.
- Wiążą substancje szkodliwe i toksyczne , usuwając je z organizmu
- Spożycie płatków owsianych obniża łaknienie, więc przy odchudzaniu jak najbardziej polecam!
A więc czy owsianka jest zdrowa? Tak, oczywiście!!!