Z serii obiady bezmięsne… Prosty w przygotowaniu, szybki obiad dla całej rodzinki 🙂
Ryba z fasolką szparagową i ryżem carry
Potrzebujemy:
- filety z ryby (u mnie pstrąg)- ilość według gustu.
- 1 jajko
- Panierka: mąka z ciecierzycy lub orkiszowa
- fasolka żółta lub zielona
- ryż basmati (do ryżu: pół łyżeczki carry i pół łyżeczki kurkumy, oliwa)
- Olej kokosowy.
- Oregano, sól, pieprz.
- Do podania świeże pomidory i szczypiorek.
Przygotowanie:
- Gotujemy ryż. 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. Wodę zagotowujemy, wsypujemy wypłukany ryż, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, następnie zostawiamy, zakryty pokrywką na następne 15 minut, aby ryż doszedł.
- W garnuszku gotujemy wodę, dodajemy sól, wrzucamy fasolkę, gotujemy do miękkości.
- Rybę oczyszczamy, kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy, posypujemy delikatnie oregano, moczymy w rozmąconym jajku i obtaczamy w wybranej mące. Smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor.
- Do gotowego ryżu dodajemy pół łyżeczki carry i pół łyżeczki kurkumy, 1-2 łyżki oliwy, sól kłodawską, czarny pieprz, dokładnie mieszamy.
- Na talerz wykładamy ryż carry, fasolkę szparagową, usmażoną rybę, układamy świeże pomidory, posypujemy szczypiorkiem.