Szybkie aromatyczne ciasto z wykorzystaniem migdałów, które zostają po zrobieniu z nich mleka. Warto wykorzystać pozostałe wiórki, bo zawierają cenne witaminy E, A, i z grupy B. Poza tym pamiętajmy, że migdały zawierają substancje o właściwościach antyoksydacyjnych – zwalczających wolne rodniki.
Ciasto migdałowe
Przygotowanie:
- 3 jajka
- 3 łyżki ksylitolu lub miodu
- 2 łyżki maku
- 200 g migdałów zmielonych
- Sok z jednej pomarańczy
- 150 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 1 łyżeczka sody
- Na wierzch: dżem z czarnej porzeczki, wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy z ksylitolem lub miodem, dodajemy migdały, mak, sok z pomarańczy, mieszamy, dodajemy mąkę orkiszową i sodę. Pieczemy około 35 min w temp. 180 C. Po upieczeniu smaruje wierzch dżemem z czarnej porzeczki, posypuje wiórkami kokosowymi niesiarkowanymi.