Pyszne drożdżówki, bułeczki z mąki orkiszowej dla całej rodzinki, do szkoły, do pracy, na kolację czy śniadanie. Można je zrobić z różnym nadzieniem, serem, dżemem, owocami.
Taka bułeczka musi być wykonana z dobrego składnika, jakim jest mąka! To ona decyduje czy te drożdżówki/bułeczki będą dla nas zdrowe, czy nie! Mąka, którą chcemy używać w naszej kuchni, musi pochodzić ze zboża NIEPRYSKANEGO! Bez oprysków RANDAPEM! Jeśli nie mamy dostępu do takiej mąki ekologicznej, lepiej zrezygnować z mąki niż podawać dzieciom wypieki z chemią! Chemia z oprysków nie znika, odkłada się z po każdym spożyciu w organizmie, powodując wcześniej czy później różnego rodzaju schorzenia. Dlatego zastanówmy się, MY RODZICE! Co jest dla NAS ważne!
Drożdżówki orkiszowe
Potrzebujemy:
- 600 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 250 ml mleka roślinnego lub krowiego, ale tylko od gospodarza, wiejskie, pełnotłuste.
- 40 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 3 jajka od szczęśliwych kurek – nie marketowe!
- szczypta soli kłodawskiej
- 40 g świeżych drożdży lub 9 g suchych drożdży (ekologicznych)
- opcjonalnie: cynamon, wiórki kokosowe, cukier kokosowy
- Kruszonka: masło klarowane, miód, mąka orkiszowa- ugniatamy razem składniki, dozując składniki na formę kruszonki.
- Nadzienie według gustu: może to być dowolny dżem, powidła, owoce lub nadzienie serowe:
Nadzienie serowe:
- 500 g Sera białego,
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki miodu naturalnego
- wanilia
- Do blendera wkładamy ser, żółtka i cukier, rozdrabniamy do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowanie drożdżówek :
- W wersji ze świeżymi drożdżami. Do pojemnika wlewamy 250 ml ciepłego mleka, rozkruszamy drożdże, 1 łyżeczka miodu (aby drożdże ruszyły), wsypujemy 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy, odstawiamy na 10 min, aż zaczną się pienić. W wersji z drożdżami suchymi, wsypujemy drożdże do mąki i mieszamy razem.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozczyn drożdżowy, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło klarowane z miodem, delikatnie mieszamy.
- Gotowe ciasto w misce zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.
- Gdy ciasto podrośnie, przekładamy na stolicę z mąką, delikatnie rozwałkowujemy. Jeśli chcemy uzyskać bułeczki okrągłe, wycinamy np. dużą szklanką kółka (jak na zdjęciu), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia.
- Na każdym Kółku układamy wybrane nadzienie (świeże owoce, dżem, ser), smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy dowolnie wiórkami kokosowymi, cukrem kokosowym lub kruszonką.
- Pieczemy około 30 minut do ładnego zrumienienia w 180 C.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 🍓
- Jeśli chcemy uzyskać inny kształt drożdżówek, ciasto dzielimy na dwie części, następnie każdą część rozwałkowujemy, nakładamy wybrany farsz, zwijamy jak na strucle, wycinamy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy dowolnie: sezamem, makiem, wiórkami kokosowymi lub kruszonką.
➡️Przygotowanie drożdżówek z serem… 😋
Niedzielny relax z zieloną herbatką oraz drożdżówkami z truskawkami.. 😋
2 Comments
Magda 2024-02-28 at 11:23
ile czasu piec drożdżówki
Justyna 2024-02-29 at 14:36
Pieczemy około 30 minut do ładnego zrumienienia w 180 C. Pięknego dnia życzę