Szybki sposób na sytą kolację w formie sałatki, pyszna, zdrowa i kolorowa!
Sałatka ziemniaczana z burakiem i jajkiem
Potrzebujemy:
- 10 ziemniaków gotowanych
- 6 buraków pieczonych
- 2-3 ogórki kiszone
- 2-3 jajka gotowane
- 1 cebulka czerwona
- garść natki pietruszki
- Olej lniany.
- Ocet balsamiczny (u mnie z granatem, rewelacyjny w smaku)
Przygotowanie:
- Ziemniaki kroimy w plasterki, buraki pieczone i ogórki w paseczki, cebulę w piórka, natkę pietruszki siekamy, wszystko polewamy olejem lnianym, oprószamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerze, kroimy ugotowane jajeczka i układamy na wierzchu, skraplamy octem balsamicznym.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (4 PORCJE)
Energia (kcal) | 1555 kcal |
Energia (kj) | 6498.14 kj |
Białko | 40.05 g |
Tłuszcz | 64.82 g |
Węglowodany ogółem | 209.47 g |
Błonnik pokarmowy | 26.81 g |
Cholesterol | 360.00 mg |