Dlaczego warto jeść zielony groszek?
A więc krótko o jego wspaniałości…
- Zawiera witaminę A (wpływa na nasze zdrowie i wygląd. Zapobiega chorobom i sprawia, że mamy piękną cerę, piękne włosy i zdrowe paznokcie), C (wspiera nam odporność), E (witamina młodości i płodności, jest głównym przeciwutleniaczem, który chroni ludzkie komórki przed utlenianiem się, czyli przed starzeniem się), K (odpowiada za właściwą krzepliwość krwi).
- Doskonałe źródło witamin z grupy B (B1– czyli tiamina oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w procesach energetycznych oraz neurofizjologicznych, B2- Ryboflawina, bierze udział w tworzeniu czerwonych płytek krwi, uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów oraz białek, B3– Niacyna, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i uczestniczy w syntezie hormonów płciowych, B5– kwas pantotenowy, również bierze udział w syntezie hormonów, ale też dodatkowo wspiera wytwarzanie przeciwciał i opóźnia procesy starzenia, B9– kwas foliowy, reguluje prace wszystkich naszych komórek)
- Bogate źródło minerałów :potasu, magnezu, fosforu, selenu, manganu, molibdenu i żelaza, pierwiastków regulujących stan zdrowia skóry, włosów, paznokci, a także układu nerwowego i pokarmowego.
Niby taki niepozorny mały groszek a takie bogactwo witamin i minerałów. Oczywiście najlepiej spożywać go na świeżo prosto z krzaczka, niestety jest to możliwe tylko w krótkim okresie sezonowym. Przygotowując groszek z mrożonki nie popełniamy zbrodni , on także zachowuje dużą dawkę witamin, dlatego powinniśmy korzystać z jego dobroci przez cały rok nie tylko w sezonie. Przygotować możemy z niego pyszne zupy kremy, zapiekanki, jako dodatek do sałatek lub kotletów, lub możemy zrobić najprostszą smakowitą zieloną pastę na kanapki.
Pasta z zielonego groszku i awokado
Potrzebujemy:
- Groszek zielony mrożony około 400 g (ilość według gustu)
- Sok z cytryny około 4 łyżki
- Awokado
- ząbek czosnku
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Rozmrożony wcześniej groszek, wsypujemy do blendera, dodajemy awokado, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz, miksujemy i gotowe ! JEST PYSZNA I ZACHOWUJE WSZYSTKIE CENNE WITAMINY Z GROSZKU!
Pasta z zielonego groszku gotowanego
Potrzebujemy:
- Groszek zielony mrożony około 400 g (ilość według gustu)
- sok z cytryny około 4 łyżki
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Groszek gotujemy do miękkości około 5-10 min, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, w celu zatrzymania pięknego zielonego koloru. Do blendera wkładamy groszek, sok z cytryny, oliwę, czosnek , sól i pieprz, miksujemy na gładką masę i gotowe!