Zupa ogórkowa fit z ryżem

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Z SERII ROZGRZEWAJĄCA MOC ZUPY…

Zupa ogórkowa ze śmietanką z orzechów nerkowca i ryżem.

Potrzebujemy:

  • 1 dużą marchewkę
  • 1 pietruszkę
  • kawałek selera
  • pół pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek ryżu
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Lubczyk
  • Koperek.
  • Sól, pieprz,
  • Olej kokosowy
  • 150 ml śmietanki słodkiej z orzechów nerkowca.

Przygotowanie:

  • W garnku na oleju kokosowym smażę drobno pokrojoną cebulkę.
  • Warzywa ścieram na drobnej tartce (marchew, seler, pietruszka), kroimy pora, wrzucamy do cebulki i chwile podsmażamy razem.
  • Wlewamy ok. 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy ryż, liść laurowy, 2 ziela angielskie, lubczyk i sól. Gotujemy ok. 20 min do miękkości warzyw.
  • Kiszone ogórki ścieramy na małych oczkach, wkładamy do małego rondelka i gotujemy w soku z ogórków ok. 10 min. Po tym czasie ogórki dodaję do zupki, gotuje jeszcze z 5 min, wyciskam do zupy czosnek, wlewam śmietankę, dosmaczam solą pieprzem, posypuje świeżym koperkiem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked