Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Z SERII ROZGRZEWAJĄCA MOC ZUPY…
Zupa ogórkowa ze śmietanką z orzechów nerkowca i ryżem.
Potrzebujemy:
- 1 dużą marchewkę
- 1 pietruszkę
- kawałek selera
- pół pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek ryżu
- 4 ogórki kiszone
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- Lubczyk
- Koperek.
- Sól, pieprz,
- Olej kokosowy
- 150 ml śmietanki słodkiej z orzechów nerkowca.
Przygotowanie:
- W garnku na oleju kokosowym smażę drobno pokrojoną cebulkę.
- Warzywa ścieram na drobnej tartce (marchew, seler, pietruszka), kroimy pora, wrzucamy do cebulki i chwile podsmażamy razem.
- Wlewamy ok. 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy ryż, liść laurowy, 2 ziela angielskie, lubczyk i sól. Gotujemy ok. 20 min do miękkości warzyw.
- Kiszone ogórki ścieramy na małych oczkach, wkładamy do małego rondelka i gotujemy w soku z ogórków ok. 10 min. Po tym czasie ogórki dodaję do zupki, gotuje jeszcze z 5 min, wyciskam do zupy czosnek, wlewam śmietankę, dosmaczam solą pieprzem, posypuje świeżym koperkiem.