Najważniejszą zaletą zielonych soków jest zawartość w nich chlorofilu (barwnik roślinny, podobny budową do ludzkiej krwi), działa cuda w naszym organizmie.
Z serii zdrowe soki …Sok z jarmużu, jabłka i pomarańczy!
Potrzebujemy:
- Garść jarmużu
- 2 jabłka
- 1 pomarańcza
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.
- Warto do takiego zielonego soczku dodać łyżeczkę chlorelli,
ponieważ zawiera najwięcej chlorofilu z pośród wszystkich alg i roślin. Poza tym chlorella dostarcza kwasów nukleinowych, aminokwasów, cukrów, i witamin (przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy A, C oraz kwasu foliowego).
W skrócie o ich wspaniałości….
JARMUŻ
- Źródło witamin A, C, K, (A – najwięcej witaminy wśród warzyw zielonych, dba o nasz wygląd i wzrok, C- wspiera nam odporność, K- odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Witaminy z grupy B ( B1(tiamina), B2(ryboflawina), B6( pirydoksyna), B9(kwas foliowy), także soli mineralnych – wapnia (ma więcej wapnia niż mleko!), bogate źródło żelaza, potasu, magnezu, manganu.
- Zawiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) – przeciwutleniacze.
- Źródło kwasu alfa-linolowego (ALA) – czyli kwasu tłuszczowego omega-3, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
- Źródło sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.
JABŁKO
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu oraz minerałów:
wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk. - -Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych– czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
POMARAŃCZE
- Źródło witaminy A, E, C (100 gramach pomarańczy jest aż 50 mg witaminy C), witamin z grupy B, P.
- Bogactwo kwasu foliowego, beta-karotenu oraz minerałów: wapń, selen, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor i magnez.
- Źródło fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych i terpenów (związków działających bakteriobójczo i antywirusowo).