Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
Potrzebujemy:
- Kawałek kury lub indyka z chowu ekologicznego, od rolnika.
- 5 ogórków kiszonych
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 5 ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- lubczyk, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do garnka wkładam kawałek kury, zalewam ok,1,5-2 litra wody, wrzucam liść laurowy i ziele angielskie, gotuje 15 min, zbieram szumowinę.
- Na średniej tartce ścieram warzywa, marchew, pietruszkę, selera (lub kroję warzywa w słupki), następnie kroję w kostkę ziemniaki, pora, czosnek, wszystko to wrzucamy do wywaru, dodajemy sól, gotujemy do miękkości.
- Kiszone ogórki ścieramy na małych oczkach, wkładamy do małego rondelka i gotujemy w soku z ogórków ok. 10 min, dodaję do zupki, gotuje jeszcze z 5 min, dosmaczam solą pieprzem i czosnkiem.
- Podaje ze śmietaną z nerkowców i świeżym koperkiem lub śmietaną zwierzęcą, ale tylko taką prawdziwą wiejską od rolnika.