Pyszny obiad lub kolacja. Aromatyczne danie z jesienną dynią w towarzystwie pysznej pasty na bazie twarogu i awokado 🥑.
Dynia pieczona z pastą twarogową
Potrzebujemy:
- Dynia – ilość według gustu
- 200 g twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub wiejskiej śmietany
- 1 awokado
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 pomidor bez skóry
- sól Kłodawska / pieprz czarny
- Oliwa
Przygotowanie:
- Dynie umyć, pokroić w grubsze plastry posolić , popieprzyć, skropić oliwą, upiec w piekarniku na rumiano.
- W misce rozgnieść widelcem miękkie awokado, dodać ser twarogowy, jogurt lub śmietanę, przeciśnięty przez prasę czosnek, sól , pieprz, wymieszać. Pokroić w kostkę pomidor i dodać do pasty, doprawić w razie konieczności.
- Na upieczoną dynie wykładamy pastę . Smacznego!