Ciasto ze śliwkami mniam! Drożdżowe, na kruchym cieście lub na jogurcie, w każdym wariancie smakuje wyśmienicie! Śliwka wypiekach jest bardzo aromatyczna i oczywiście bardzo smaczna. W sezonie przetworowym śliwka, króluje powidłami, kilka pudełek ląduje też w zamrażalniku, w zimie stanowi idealny dodatek do ciacha 🙂 Jogurtowiec ze śliwkami jest ciastem bardzo delikatnym, piankowym, niskokalorycznym, można go wykonać również z innymi owocami.
Jogurtowiec ze śliwkami
Potrzebujemy:
- 520 ml jogurtu
- 6 jajek
- 4-5 łyżek cukru kokosowego lub 2 łyżki miodu naturalnego
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- wanilia
- śliwki
Przygotowanie:
- Żółtka zmiksować z cukrem. Dodać jogurt, mąkę ziemniaczaną, wanilię, wymieszać.
- Z białka i szczypty soli ubić sztywną pianę. Pianę z białka dodać do masy żółtkowej, wymieszać, wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch ułożyć przekrojone śliwki. Jeśli śliwki są duże pokroić w mniejsze kawałki, ponieważ masa jest dość luźna.
- Ciasto wkładamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50 minut. Zwróć uwagę czy ma dopieczony spód!
- Ciasto pięknie wyrasta bez proszku do pieczenia, po wyłączeniu lekko opada.