Pyszne ciacho! Szybkie w przygotowaniu, wilgotne, aromatyczne, do tego zdrowe i bezglutenowe!
Jabłecznik bezglutenowy
Potrzebujemy:
- 2-3 jabłka
- 3 jajka
- 100 ml mleka (roślinne lub wiejskie niepasteryzowane)
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 60 g mąki migdałowej
- 40 g oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru kokosowego
- Cynamon /kardamon
Przygotowanie:
- Jabłka obierz , pokrój w większą kostkę. Posyp cynamonem i kardamonem, wymieszaj.
- Do miski dodaj żółtka, mleko, oliwę, wanilię, cukier kokosowy, mąkę z ciecierzycy i migdałową, proszek do pieczenia, mieszamy składniki.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy, mieszamy i przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wsypujemy pokrojone jabłka.
- Pieczemy w 180 C przez około 40 minut.