Jabłecznik bezglutenowy

Pyszne ciacho! Szybkie w przygotowaniu, wilgotne, aromatyczne, do tego zdrowe i bezglutenowe!

Jabłecznik bezglutenowy

Potrzebujemy:

  • 2-3 jabłka
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka (roślinne lub wiejskie niepasteryzowane)
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 60 g mąki migdałowej
  • 40 g oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • Cynamon /kardamon

Przygotowanie:

  • Jabłka obierz , pokrój w większą kostkę. Posyp cynamonem i kardamonem, wymieszaj.
  • Do miski dodaj żółtka, mleko, oliwę, wanilię, cukier kokosowy, mąkę z ciecierzycy i migdałową, proszek do pieczenia, mieszamy składniki.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy, mieszamy i przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wsypujemy pokrojone jabłka.
  • Pieczemy w 180 C przez około 40 minut.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked