Chleb orkiszowy z jabłkiem i tymiankiem
Potrzebujemy:
- 500 g mąki orkiszowej 630 ekologicznej
- 5 łyżek płatków owsianych ekologicznych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 płaska łyżeczka soli kłodawskiej
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 jabłka
Zaczyn drożdżowy:
- 350 ml ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki orkiszowej
Przygotowanie:
- Robimy zaczyn: Do wysokiego kubka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, cukier, mąkę, mieszamy, zakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut, aby drożdże urosły.
- Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, siemię lniane, tymianek, sól, oliwę, wszystkie składniki mieszamy. Do wymieszanych składników, wlewamy zaczyn drożdżowy, mieszamy.
- Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do ciasta i dokładnie razem mieszamy.
- Całość przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy, posypujemy siemieniem lnianym i tymiankiem, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia no około 10 minut.
- Wyrośnięty chlebek wkładamy do gorącego piekarnika, pieczemy 40 minut w temperaturze 200 C.