Zapiekanka ryżowa z jabłkami i malinami

Lubicie zapiekanki na słodko? My bardzo 🙂 Pysznie smakują na śniadanie, jak i kolacje. Na stronie mam kilka swoich ulubionych przepisów na słodkie zapiekanki. Dołącza do nich kolejna łatwa i szybka zapiekanka z brązowego ryżu z jabłkami i malinami, koniecznie ją wypróbuj!

Zapiekanka ryżowa z jabłkami i malinami

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 3-4 jabłka
  • 1-2 banany
  • maliny (świeże lub mrożone)
  • cynamon i kardamon
  • cukier kokosowy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Opcjonalnie: jogurt naturalny (wiejski, najlepiej samodzielnie zrobiony)

Przygotowanie:

  • Ryż brązowy ugotować (według przepisu na opakowaniu). Jeszcze ciepły zmieszać z masłem klarowanym.
  • Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, dodać garść rodzynek, łyżeczkę cynamonu, szczyptę kardamonu, wymieszać.
  • Połowę ryżu wyłożyć do brytwanki. Na ryż wyłożyć jabłka, pokrojone w plastry banany, obficie posypać malinami, na owoce wyłożyć pozostały ryż.
  • Wierzch zapiekanki posypać cukrem kokosowym, cynamonem i sezamem. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 40 minut.
  • Podajemy jako samodzielne danie lub z łyżką jogurtu naturalnego.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked