Lubicie zapiekanki na słodko? My bardzo 🙂 Pysznie smakują na śniadanie, jak i kolacje. Na stronie mam kilka swoich ulubionych przepisów na słodkie zapiekanki. Dołącza do nich kolejna łatwa i szybka zapiekanka z brązowego ryżu z jabłkami i malinami, koniecznie ją wypróbuj!
Zapiekanka ryżowa z jabłkami i malinami
Potrzebujemy:
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 3-4 jabłka
- 1-2 banany
- maliny (świeże lub mrożone)
- cynamon i kardamon
- cukier kokosowy
- 1 łyżka masła klarowanego
- Opcjonalnie: jogurt naturalny (wiejski, najlepiej samodzielnie zrobiony)
Przygotowanie:
- Ryż brązowy ugotować (według przepisu na opakowaniu). Jeszcze ciepły zmieszać z masłem klarowanym.
- Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, dodać garść rodzynek, łyżeczkę cynamonu, szczyptę kardamonu, wymieszać.
- Połowę ryżu wyłożyć do brytwanki. Na ryż wyłożyć jabłka, pokrojone w plastry banany, obficie posypać malinami, na owoce wyłożyć pozostały ryż.
- Wierzch zapiekanki posypać cukrem kokosowym, cynamonem i sezamem. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 40 minut.
- Podajemy jako samodzielne danie lub z łyżką jogurtu naturalnego.