Powidła śliwkowe to w moim domu numer 1 w słodkościach zimowych. Są pyszne i słodkie a przy tym nie zawierają nawet grama cukru, tylko swój naturalny 🙂
Marmolada ze śliwek smażona (powidła)
Potrzebujemy:
- Śliwki węgierki (dojrzałe, słodkie)
Przygotowanie:
- Śliwki myjemy, oczyszczamy, smażymy w dużym garnku lub głębokiej patelni, do odpowiedniej gęstości.
- Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy (nowymi) zakrętkami.
- Pasteryzujemy na sucho lub mokro.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika, luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max. 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.
Marmolada ze śliwek i aronii
Potrzebujemy :
- Śliwki węgierki (dojrzałe)
- Aronia (owoce dzień wcześniej oczyszczone i zamrożone)
Przygotowanie :
- Owoce (ilość według gustu, u mnie jest to 3/4 śliwek reszta aronii), wkładamy do garnka lub głębokiej patelni i smażymy, do odpowiedniej gęstości.
- Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy nowymi zakrętkami. Pasteryzujemy na sucho lub na mokro.( pasteryzacja opis wyżej )
Marmolada ze śliwek, jabłek i aronii
Potrzebujemy :
- Śliwki węgierki (dojrzałe)
- Aronia (owoce dzień wcześniej oczyszczone i zamrożone)
- Jabłka słodkie
Przygotowanie :
Owoce (w równych częściach) oczyszczamy, przekładamy do garnka lub głębokiej patelni, smażymy do odpowiedniej gęstości.Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy nowymi zakrętkami. Pasteryzujemy na sucho lub na mokro.( pasteryzacja opis wyżej)
Marmolada ze śliwek i kakao – czekośliwka
Potrzebujemy:
- Śliwki węgierki
- Kakao prawdziwe
- Wanilia
- Opcjonalnie: Miód
Przygotowanie:
- Śliwki myjemy, oczyszczamy, smażymy w dużym garnku lub głębokiej patelni, do odpowiedniej gęstości. Następnie dodajemy wanilię, kilka łyżek kakao (7-8), najlepiej dopasować do smaku. Ewentualnie jeśli lubimy bardziej słodkie dżemy możemy dodać trochę miodu. Ale ja nie dodaje, ponieważ dla mnie jest wystarczająco słodki. Składniki dobrze mieszamy i smażymy jeszcze razem około 7 minut. Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy (nowymi) zakrętkami.Pasteryzujemy na sucho lub na mokro.
Powidła śliwkowe z piekarnika plus sok
Sposób na śliwki rewelacja! Uzyskujemy powidła i sok 🤩
Potrzebujemy :
- Śliwki węgierki (dojrzałe)
Przygotowanie :
- Śliwki myjemy, pestkujemy, układamy na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy na 180 – 200 C na około 45-50 minut.
- Gdy śliwki są już upieczone, puściły na pewno dużo soku, więc całość przekładamy na sito. Odłączając sok od śliwek.
- Śliwki przekładamy do miksera i rozdrabniamy na powidła, które następnie, jeszcze gorące przekładamy do słoiczków.
- Natomiast sok, zagotowujemy i rozlewamy do buteleczek.
- Pasteryzujemy na mokro.