Z serii wędlina domowa…
Idealna wędlina lub dodatek do obiadu. Prosty skład i proste przygotowanie. Oczywiście najważniejsze jest tu zdrowe, czyste mięso! Z bezpiecznego miejsca, aby nie było naszpikowane hormonami i antybiotykami! Jak również prawdziwe wiejskie niepasteryzowane mleko od krowy , pasącej się na trawie…
Schab gotowany w mleku
Przygotowanie :
- Około kilograma schabu
- 1 l mleka wiejskiego niepasteryzowanego
- Przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka słodkiej papryki 🌶, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka rozmarynu, pół łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli kłodawskiej, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, i dwie łyżki oliwy.
Przygotowanie :
- Schab oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym.
- Składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie nacieramy schab z każdej strony. Schab w marynacie wkładamy do brytfanki, zakrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Najlepiej zrobić to pod wieczór, a następnego dnia dokończyć.
- Następnego dnia, w garnku zagotowujemy mleko, dodajemy liść laurowy i 3 ziela angielskie, wkładamy wcześniej zamarynowanego schaba tak, aby był w całości zakryty mlekiem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając i podnosząc schab, aby nie przywarł do dna. Po godzinie schab zostawiamy przykryty nadal pokrywką, aż do ostudzenia. Gdy schab już jest zimny, odsączamy z mleka, możemy kroić i się nim delektować.