Coś słodkiego….Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi…Pycha! Oczywiście najważniejsza jest tu mąka, na której upieczemy ciasto! Zadbaj o zdrową mąkę ze zboża nie pryskanego chemią! Tylko wtedy takie ciasto będzie dla twojej rodziny zdrowe.
Ciasto drożdżowe z owocami i orzechową kruszonką
Potrzebujemy:
- 600 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 250 ml mleka roślinnego lub krowiego, ale tylko od gospodarza, wiejskie, pełnotłuste.
- 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 3 jajka od szczęśliwych kurek – nie marketowe!
- szczypta soli kłodawskiej
- 9 g suchych drożdży (ekologicznych) lub świeżych (robimy rozczyn)
- cynamon
- 4-5 jabłek ( w zależności od wielkości)
- truskawki
- Kruszonka: 2 garści orzechów włoskich, 7 daktyli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy suche drożdże, szczyptę soli, mieszamy, dokładnie.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztrzepujemy, dodajemy roztopione masło z miodem, wszystko dodajemy do mąki, delikatnie wyrabiamy.
- W wersji ze świeżymi drożdżami (Do pojemnika wlewamy 250 ml ciepłego mleka, rozkruszamy drożdże, 1 łyżeczka miodu (aby drożdże ruszyły), wsypujemy 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy, odstawiamy na 10 min, aż zaczną się pienić. Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy szczyptę soli, rozczyn drożdżowy, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło klarowane z miodem, delikatnie mieszamy).
- Gotowe ciasto w misce zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.
- Gdy ciasto podrośnie, przekładamy na stolicę z mąką, delikatnie rozwałkowujemy kształt ciasta do formy (u mnie blaszka z piekarnika) i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie, na wierzch ciasta układamy pokrojone kawałki jabłka, truskawki.
- Do blendera wrzucamy orzechy włoskie i daktyle, miksujemy razem chwilkę, utworzoną posypką, posypujemy całe ciasto.
- Pieczemy około 30 min w temp. 180 C .
- Ciasto drożdżowe możemy robić z wiśniami, śliwkami, rabarbarem, jagodami, truskawkami lub z mieszanką owoców, zawsze smakuje rewelacyjnie:)