Pyszna baba karmelowa ale bez karmelu 🙂 Zrobiona na bazie mąki ziemniaczanej, kolor i smak uzyskała przez dodany cukier kokosowy. Zaskoczysz się jej smakiem 🙂
Babka piaskowa karmelowa
Potrzebujemy:
- 4 duże jajka
- 100-150 g cukru kokosowego
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ekologicznego
- Sok z połowy cytryny
- 1 cytryna do ścierania skórki
- 150 ml masła klarowanego lub oleju kokosowego
- Wanilia
Przygotowanie:
- Cytrynę porządnie oczyścić (wymoczyć w sodzie i occie i następnie dokładnie wyszorować). Cytrynę osuszyć i zetrzeć skórkę na małej tarce.
- Jajka ubić, dodać cukier kokosowy, nadal ubijać, aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta.
- Mąkę ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych jajek z cukrem kokosowym, dodać mąkę wymieszać, dodać wanilię, sok z cytryny, masło lub olej kokosowy, startą skórkę z cytryny, wymieszać.
- Masę przelewamy do foremki na babkę, wysmarowaną olejem kokosowym.
- Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 C.
- Gotową babkę polewamy gorzką czekoladą (u mnie z domieszką soku z buraka).