Babka piaskowa karmelowa

Pyszna baba karmelowa ale bez karmelu 🙂 Zrobiona na bazie mąki ziemniaczanej, kolor i smak uzyskała przez dodany cukier kokosowy. Zaskoczysz się jej smakiem 🙂

Babka piaskowa karmelowa

Potrzebujemy:

  • 4 duże jajka
  • 100-150 g cukru kokosowego
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ekologicznego
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 cytryna do ścierania skórki
  • 150 ml masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • Wanilia

Przygotowanie:

  • Cytrynę porządnie oczyścić (wymoczyć w sodzie i occie i następnie dokładnie wyszorować). Cytrynę osuszyć i zetrzeć skórkę na małej tarce.
  • Jajka ubić, dodać cukier kokosowy, nadal ubijać, aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta.
  • Mąkę ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do ubitych jajek z cukrem kokosowym, dodać mąkę wymieszać, dodać wanilię, sok z cytryny, masło lub olej kokosowy, startą skórkę z cytryny, wymieszać.
  • Masę przelewamy do foremki na babkę, wysmarowaną olejem kokosowym.
  • Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 C.
  • Gotową babkę polewamy gorzką czekoladą (u mnie z domieszką soku z buraka).



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked