Szakszuka to świetny pomysł na śniadanie, kolację a nawet obiad! To posiłek dodający dużo mocy, prosty w przygotowaniu i kolorowy. Gwarantuje wam, że po takim posiłku, będzie super samopoczucie, będzie dużo energii do działania i lepiej zaczniecie dzień 🤩
Szakszuka
Potrzebujemy :
- 2 pomidory lub w zimie przecier z pomidorów.
- 1 cebula
- 2 jajka
- Szczypiorek /kiełki
- Sól kłodawska i pieprz
- Zielenina do wyboru: sałata, rukola, szpinak
- Masło klarowane
Przygotowanie:
- Cebulkę zrumieniamy na maśle klarowanym z solą i pieprzem, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory 🍅 lub przecier pomidorowy, mieszamy, wbijamy 2 jajka, dodajemy sól i pieprz, zakrywamy pokrywką na chwilę aby białko się ładnie ścięło, ale nie za długo, żółtka mają pozostać płynne.
- Na talerzu układamy rukolę, przekładamy gotową szakszuke, posypujemy świeżym szczypiorkiem lub kiełkami.
Szakszuka w wersji z papryką (kiedy nie ma sezonu na soczyste pomidory)
Potrzebujemy :
- 1 cebula
- Kawałek papryki żółtej i czerwonej
- 2 jajka
- Szczypiorek /kiełki
- Rukola
- Przecier pomidorowy
- Sól kłodawska i pieprz
- Masło klarowane
Przygotowanie :
- Na maśle klarowanym zrumieniamy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę razem dusimy.
- Następnie zalewamy przecierem pomidorowym w ilości takiej, aby zakryły paprykę , wbijamy 2 jajka, solimy i pieprzmy, zakrywamy na chwilę pokrywką, aby białka ładnie się ścięły ale na tyle krótko, aby żółtka pozostały płynne.
- Na talerzu układamy rukolę, przekładamy gotową szakszuke, posypujemy świeżym szczypiorkiem lub kiełkami.
♥️