Klasyka wśród babek 🙂 Idealna na świąteczny stół ale też na każdy inny piękny dzień…
Babka orkiszowa marmurkowa
Potrzebujemy:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej ekologiczej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g masła klarowanego plus masło do posmarowania formy
- 2 łyżki miodu lub 4 łyżki cukru kokosowego
- 5 jajek wiejskich
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka owsianego
- wanilia
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Formę na babkę posmaruj masłem klarowanym, posyp wiórkami kokosowymi.
- W misce łączymy mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wanilię, mieszamy składniki, dzielimy na dwie części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao, drugą część pozostaw waniliową.
- Do miksera wkładamy jajka, ubijamy na puszystą masę, pod koniec dodajemy cukier kokosowy lub miód (płynny) dalej ubijając, następnie cienką strużką wlewaj masło klarowane (rozpuszczone).
- Powstałą masę podziel na dwie części. Jedną część wlej do części waniliowej a drugą do części kakaowej, dodając 3 łyżki mleka owsianego, wymieszaj obie masy.
- Do formy obsypanej wiórkami , wlewaj naprzemiennie masy.
- Babę pieczemy w 180 C przez 40 minut.
Dekoracja: Krem z nerkowców / granatem – krem jest pyszny ale najlepiej zrobić go i polać przed podaniem, ponieważ gdy zostawimy go na dłużej, ściemnieje i straci na smaku.
Potrzebujemy:
- Garść nerkowców – moczymy wcześniej około godziny
- Sok z cytryny – 2-3 łyżki (dopasować do smaku)
- 1 łyżka miodu
Składniki miksujemy na gładki krem, polewamy babę, obsypujemy owocami granatu.