Pyszne, bardzo kruche ciastka na smalcu 🙂 Ciastka smalczyki są szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne ale niestety bardzo kaloryczne 🙂 Jeśli jednak nie musisz liczyć kalorii, skuś się bo warto!
Ciastka smalczyki
Potrzebujemy:
- 380 g mąki orkiszowej ekologicznej ( typ 630 lub 1860)
- 200 g smalcu
- 2 łyżki śmietany wiejskiej
- 2 łyżki miodu
- wanilia
- szczypta soli kłodawskiej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą, tworząc gładkie jednolite ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na dosyć cienkie ciasto i wykrajamy foremkami ciastka, układamy na papierze do pieczenia ( opcjonalnie możemy posypać cukrem kokosowym).
- Pieczemy w 180 C przez około 20 minut.