Ciastka smalczyki

Pyszne, bardzo kruche ciastka na smalcu 🙂 Ciastka smalczyki są szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne ale niestety bardzo kaloryczne 🙂 Jeśli jednak nie musisz liczyć kalorii, skuś się bo warto!

Ciastka smalczyki

Potrzebujemy:

  • 380 g mąki orkiszowej ekologicznej ( typ 630 lub 1860)
  • 200 g smalcu
  • 2 łyżki śmietany wiejskiej
  • 2 łyżki miodu
  • wanilia
  • szczypta soli kłodawskiej

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą, tworząc gładkie jednolite ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na dosyć cienkie ciasto i wykrajamy foremkami ciastka, układamy na papierze do pieczenia ( opcjonalnie możemy posypać cukrem kokosowym).
  • Pieczemy w 180 C przez około 20 minut.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked