Każde dziecko uwielbia dżem z owoców, dlatego ważne, aby był to produkt zdrowy dla niego! Niestety w większości przepisów dżemy to cukier i owoce:( Cukier zabija prawdziwy smak owocu i wnosi dla organizmu samo zło. Dżem jest z owoców, a nie z cukru! W ogóle nie jest on tam potrzebny, ponieważ w owocach jest wystarczająco dużo cukru naturalnego, który nam nie szkodzi w przeciwieństwie do cukru białego. Przyzwyczajaj swoje dzieci do smaku naturalnego, nie do cukru! Pamiętaj, to Ty decydujesz o zdrowiu swoich dzieci. Marmolada z owoców na zimę to nasze lato w słoiku, które możemy dodać do deserów, kasz, placków, naleśników czy po prostu na chlebek, zrobione z czystych, słodkich owoców będzie zdrowym dodatkiem do posiłku. Marmoladę zrobisz w bardzo łatwy sposób, musisz mieć tylko owoce, takie, jakie chcesz, bo właściwie możesz zrobić ją z każdego owocu. Jedyna zasada to owoce zdrowe, bez oprysków chemicznych, wybieramy owoce bardzo dojrzałe i słodkie.
➡️ Dobra rada – warto wierzch dżemu posypać cynamonem, ponieważ ma właściwości hamujące pleśń!
Dżem z jabłek (papierówki)
Potrzebujemy:
- Papierówki
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, kroimy w cząstki (bez gniazd), smażymy w dużym garnku lub głębokiej patelni, do odpowiedniej gęstości.
- Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, wierzch posypujemy cynamonem, zakręcamy (nowymi) zakrętkami.
- Pasteryzujemy na sucho lub na mokro.
Więcej na temat przetworów z jabłek TU
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika, luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max. 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.
Marmolada z truskawek
Potrzebujemy:
- Truskawki
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, oczyszczamy, smażymy w dużym garnku lub głębokiej patelni, do odpowiedniej gęstości.
- Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy (nowymi) zakrętkami.
- Pasteryzujemy na sucho lub na mokro. (Pasteryzacja opis wyżej 👆)
Więcej na temat przetworów z truskawek TU
Marmolada ze śliwek
Potrzebujemy:
- Śliwki węgierki
Przygotowanie:
- Śliwki myjemy, oczyszczamy, smażymy w dużym garnku lub głębokiej patelni, do odpowiedniej gęstości.
- Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy (nowymi) zakrętkami.
- Pasteryzujemy na sucho lub na mokro. ( pasteryzacja opis wyżej 👆)
Marmolada ze śliwek i aronii
Potrzebujemy :
- Śliwki węgierki (dojrzałe)
- Aronia (owoce dzień wcześniej oczyszczone i zamrożone)
Przygotowanie :
Owoce (ilość według gustu, u mnie jest to 3/4 śliwek reszta aronii), wkładamy do garnka lub głębokiej patelni i smażymy, do odpowiedniej gęstości. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy nowymi zakrętkami. Pasteryzujemy na sucho lub na mokro.( pasteryzacja opis wyżej 👆)
Marmolada ze śliwek, jabłek i aronii
Potrzebujemy :
- Śliwki węgierki (dojrzałe)
- Aronia (owoce dzień wcześniej oczyszczone i zamrożone)
- Jabłka słodkie
Przygotowanie :
Owoce (w równych częściach) oczyszczamy, przekładamy do garnka lub głębokiej patelni, smażymy do odpowiedniej gęstości.Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy nowymi zakrętkami. Pasteryzujemy na sucho lub na mokro.( pasteryzacja opis wyżej 👆)
Marmolada ze śliwek i kakao – czekośliwka
Potrzebujemy:
- Śliwki węgierki
- Kakao prawdziwe
- Wanilia
- Opcjonalnie: Miód
Przygotowanie:
- Śliwki myjemy, oczyszczamy, smażymy w dużym garnku lub głębokiej patelni, do odpowiedniej gęstości. Następnie dodajemy wanilię, kilka łyżek kakao (7-8), najlepiej dopasować do smaku. Ewentualnie jeśli lubimy bardziej słodkie dżemy możemy dodać trochę miodu. Ale ja nie dodaje, ponieważ dla mnie jest wystarczająco słodki. Składniki dobrze mieszamy i smażymy jeszcze razem około 7 minut. Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy (nowymi) zakrętkami.Pasteryzujemy na sucho lub na mokro. ( pasteryzacja opis wyżej 👆)
Marmolada z czereśni
Potrzebujemy:
- Czereśnie
Przygotowanie:
- Czereśnie myjemy, wyjmujemy pestki, smażymy w dużym garnku lub głębokiej patelni, do odpowiedniej gęstości.
- Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy (nowymi) zakrętkami.
- Pasteryzujemy na sucho lub na mokro. ( pasteryzacja opis wyżej 👆)
Więcej na temat przetworów z czereśni TU
Marmolada z borówek
Potrzebujemy:
- Borówki
Przygotowanie:
- Borówki myjemy, smażymy w dużym garnku lub głębokiej patelni, do odpowiedniej gęstości.
- Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy (nowymi) zakrętkami.
- Pasteryzujemy na sucho lub na mokro. ( pasteryzacja opis wyżej 👆)
Marmolada z brzoskwiń
Potrzebujemy:
- Brzoskwinie z ogrodu
Przygotowanie:
- Brzoskwinie myjemy, kroimy w cząstki (bez pestek) smażymy w dużym garnku lub głębokiej patelni, do odpowiedniej gęstości.
- Gotowy gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, wierzch posypujemy cynamonem, zakręcamy (nowymi) zakrętkami.
- Pasteryzujemy na sucho lub na mokro. (pasteryzacja opis wyżej 👆)