Pyszny sos z cukinii i pomidorów, który pasuje do każdej potrawy, jego prostota i smak zaskakuje 🙂 Sos jest idealny jako dodatek do kotletów.
Sos z cukinii i pomidorów
Potrzebujemy :
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 słodkie jabłko
- 5-6 pomidorów (w sezonie) lub przecier pomidorowy.
- 2 ząbki czosnku
- 6 – 7 orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
Przygotowanie :
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę z jednym ząbkiem czosnku, zrumieniamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, jabłko, sól i pieprz, dusimy około 5 min, następnie dodajemy pomidory lub przecier i ponownie dusimy wszystko razem około 10 min. Sos dosmaczamy solą i pieprzem, dodajemy ząbek czosnku, orzechy nerkowca, całość miksujemy.
- Gotowy sos wykorzystujemy do surowego makaronu np. z cukinii lub innego np. z orkiszu, groszku, soczewicy. Jest też świetnym dodatkiem do kotletów lub warzyw.