Pomysł na wykorzystanie mięsa gotowanego, które zostaje nam z wywarów (np. rosół), najczęściej jest to mięso kurczaka, indyka, ale też wołowina lub cielęcina. Posiłek mięsny jest u nas rzedszą pozycją w naszym menu, ponieważ króluje u nas kuchnia roślinna, po której bardzo dobrze się czujemy, co nie oznacza, że całkowicie go nie jemy 🙂 Jeśli zdobędę dobre mięso to najczęściej robię porządny rosół… Rosół pycha, ale niestety nie ma chętnych na mięso z rosołu:( wyrzucić szkoda! Bo jeśli już robię rosół to tylko z mięsa z dobrego, bezpiecznego źródła, gdzie wiem, że jest zdrowe, karmione naturalnie, bez sklepowych pasz, bez hormonów. Nigdy nie rób wywaru na mięsie z marketu !! Taki rosołek to trucizna dla Twojego dziecka! Kurczak z marketu pochodzi zazwyczaj z fermy, gdzie hoduję się tylko dla pieniędzy, więc faszerowane są karmą najtańszą, tzw. gotową paszą z tablicą Mendelejewa, aby szybciej rosły, ich los jest okrutny!
Kotlety z mięsa i pieczarek
Potrzebujemy:
- Mięso gotowane (kurczak, indyk, cielęcina lub wołowina)
- cebula
- 3-5 pieczarek ( ilość w zależności od ilości mięsa)
- jajko
- sól, pieprz, papryka czerwona, lubczyk, suszony czosnek.
- Olej kokosowy lub smalec
- Panierka: łyżka mąki z ciecierzycy, łyżka płatków drożdżowych.
Przygotowanie:
- Cebulkę podsmażamy na rumiano.
- Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Pieczarki oczyszczamy, obieramy , ścieramy na drobnej tarce.
- Do mięsa dodajemy pieczarkę, jajka, cebulkę, przyprawy, mieszamy masę, formujemy małe kotlety.
- Kotlety obtaczamy w panierce i smażymy na rumiano z obu stron.
- Podajemy w towarzystwie surówek i świeżych sałat….Pysznie smakuje z mizerią 🙂
Inspiracje… 😋
➡️Kotleciki podane z młodą kapustką, sałatką z surowego kalafiora z pomidorami i jogurtem, kaszą jaglaną 😋
➡️ Kotleciki z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty 😜