Najważniejszą zaletą zielonych soków jest zawartość w nich chlorofilu (barwnik roślinny, podobny budową do ludzkiej krwi), działa cuda w naszym organizmie.
W skrócie o ich wspaniałości…
Pietruszka — jak wiadomo ogromna ilość witaminy C, witaminy E, a także beta-karotenu. Natka pietruszki obfituje też w duże ilości kwasu foliowego (B9), witaminy E, witamin z grupy B i sole mineralne: mangan, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i magnez.
Seler naciowy – źródło witaminy, A, C, E, witamin z grupy B i minerały fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo i magnez. Zawiera apigeninę, bardzo silny związek o właściwościach przeciwnowotworowych, który zabija komórki rakowe.Ponadto: odmładza, poprawia trawienie, nawadnia i odkwasza organizm, zwalcza stres i jest mało kaloryczny.
Szpinak — źródło witaminy E, C, K, B9 (kwasu foliowego), i innych z grupy B, beta-karotenu oraz luteiny, duża ilość błonnika pokarmowego, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu.
Cytryna– źródło witaminy C, B, B1, B6 ,B9, E, i minerałów :potas, magnez, sód, wapń, żelazo i beta-karoten. Sok z cytryny ma właściwości odkażające i silne właściwości zasadotwórcze, pomagające nam w odkwaszaniu organizmu.
Gruszka -witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP i minerały: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor, jod i duże ilości potasu. Pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.
Sok z pietruszki, selera, szpinaku, cytryny, i gruszki.
Potrzebujemy:
- Pół pęczka natki pietruszki
- 2 łodygi selera
- dwie duże garście szpinaku
- Pół cytryny
- 2 gruszki
Wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki owoców. Delektujemy się pysznym zdrowym soczkiem.