Pyszny chleb orkiszowy z pokrzywą, łatwy do zrobienia na zdrowej mące ekologicznej !
Chleb orkiszowy z pokrzywą
Potrzebujemy:
- 500 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
- 250 ml mleka roślinnego ( lub krowie, niepasteryzowane, od rolnika)
- pół łyżeczki soli kłodawskiej
- 4 łyżki suszonej pokrzywy
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 30 g drożdży świeżych plus 1 łyżeczka miodu do ruszenia drożdży
- Woda – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Robimy zaczyn: Do wysokiego kubka wlewamy ciepłe mleko, rozkruszamy drożdże, dodajemy miód, 3 łyżki mąki, mieszamy razem, zostawiamy na 15 minut, aż zaczyn wyrośnie.
- Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, sól, pokrzywę, olej kokosowy, wlewamy zacier drożdżowy i wyrabiamy ciasto chlebowe. Ciasto powinno mieć konsystencje dość zwartą, aby uformować bochenek. Opcjonalnie jeśli wydaje nam się zbyć twarde dodajemy w trakcie wyrabiania trochę wody.
- Z ciasta formujemy kształt ciasta, możemy ciasto ponacinać z wierzchu, zrobić paski lub krzyżyki.
- Gotowy chlebek układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut (ja zostawiam w zamkniętym piekarniku).
- Chleb pieczemy w 200 C przez 40 min.
Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placków, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.