Makaron z soczewicy z sosem pomidorowym i tofu

Pyszny zdrowy makaron z soczewicy, szybki w przygotowaniu wartościowy posiłek dla całej rodziny.

Makaron z soczewicy z sosem pomidorowym i tofu

Potrzebujemy:

  • Makaron z soczewicy Ekologiczny
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • przecier pomidorowy około 500 ml
  • bazylia, lubczyk, sól i pieprz
  • tofu
  • 2 łyżki drożdży nieaktywnych (opcjonalnie)
  • olej kokosowy lub masło klarowane

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Do garnka dodajemy pół łyżeczki oleju, pokrojoną cebulkę, podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojone w małe słupki marchewkę i seler, dodajmy bazylię, lubczyk sól i pieprz, mieszamy, smażymy chwilę razem, podlewamy odrobiną wody dusimy do miękkości.
  • Tofu kroimy w małą kostkę, podsmażamy, delikatnie.
  • Gdy warzywa są miękkie wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy tofu , mieszamy, dusimy chwilę razem, na końcu dodajemy 2 łyżki drożdży nieaktywnych, oczywiście możemy to pominąć, mi zastępuje to ser 🙂 Drożdże nieaktywne są świetnym źródłem witamin z grupy B.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked