Lane kluski w wersji orkiszowej
Potrzebujemy:
- 2 jajka ( chowu ekologicznego, od rolnika)
- 4-5 łyżki mąki ekologicznej (u mnie orkiszowa)
Przygotowanie:
- W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
- Jajka z mąką dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana)
- Masę przekładamy do woreczka w którym robimy, małą dziurę, (możemy tu również wykorzystać gotowe woreczki np. na krem). Następnie lejemy na gotującą się wodę. Po wylaniu całego woreczka gotujemy jeszcze około 2 minuty.
- Gotowe kluski przecedzamy i polewamy zimną wodą.
Kluski kładzione
- W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
- Jajka z mąką dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana)
- Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie.
- Gotowe kluski przecedzamy i polewamy zimną wodą
- Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.
Kluseczki lane w wersji bezglutenowej: (3-4 porcje)
- 1 jajko
- 1 duża łyżka mąki ryżowej
- 1 duża łyżka mąki kukurydzanej
- 1 duża łyża mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W garnuszku gotujemy osoloną wodę.
- Jajko i mąki dobrze mieszamy, (masa powinna być jak gęsta śmietana), jeśli jest zbyt lejąca dosyp po trochę każdej mąki. Masę nabieramy na małą łyżeczkę i kładziemy na wodzie, lub lejąc roztrzepujemy widelcem. Wychodzą pulchniutkie, pyszne kluseczki.