Pyszna, zdrowa, zielona sałatka z pokrzywą i kalarepą 😋 dobra na przekąskę, kolację lub jako dodatek do obiadu 🙂 Sałatka to pyszne zdrowie na talerzu…Pokrzywa, jarmuż, natka rzodkiewki, kiełki…To bogactwo witamin i minerałów, potrzebnych dla naszego układu odpornościowego!
Sałatka z pokrzywą i kalarepą
Potrzebujemy :
- Garść pokrzywy (umyte listki)
- Garść jarmużu
- Garść natki rzodkiewki
- Kiełki lucerny(lub inne)
- Pieczony burak (3-4 sztuki)
- 1 kalarepa
- 1-2 jabłka
- Około 10 szt. rzodkiewki
- Sos miodowo – musztardowy (olej np. lniany miksujemy z miodem i musztardą, ilość dodać według smaku)
Przygotowanie :
- Sałatkę robimy bezpośrednio na talerzach najlepiej głębokich.
- Do każdego talerza rwiemy drobno jarmuż (bez twardych części), następnie kroimy drobno natkę rzodkiewki, rwiemy pokrzywę, rozsypujemy kiełki, kroimy w słupki pieczonego buraka, kroimy w słupki jabłka, kalarepę, rzodkiewki, przed podaniem polewamy sosem miodowo-musztardowym.
- Taką sałatkę możemy podać również w towarzystwie sera koziego, tofu lub fety wegańskiej.
Dlaczego pokrzywa powinna znaleźć się w naszym menu…?
- Pomaga w leczeniu niedokrwistości, anemii , zmęczenia, kiedy mamy niedobory żelaza, wspomaga leczenie różnego rodzaju krwawień (krwiomocz, krwawienia maciczne, krwawienia z nosa- Czopek z waty zwilżony sokiem z pokrzywy, wprowadzony do nosa, wstrzymuje krwawienie !!
- Pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.
- Pomaga w chorobach alergicznych (względu na zawartość związków czynnych, m.in. pochodnych tyrozyny), wykazujących działanie przeciwhistaminowe.
- Łagodzi dolegliwości związane z menopauzą.
- Reguluje miesiączki.
- Leczy reumatyzm, choroby z gośćcowym zapaleniem stawów.
- Stosuje się ją w chorobach dróg moczowych (zapalenie pęcherza, nerek, kamienicy wątroby,)
- Leczy przewód pokarmowy.
- Ponieważ ma właściwości bakteriobójcze możemy z nią przemywać i robić okłady na wszelkie schorzenia skórne, czyraki, trądzik, guzki, stany zapalne mięśni.
- Pokrzywa pobudza i zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Pokrzywa oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego, zwęża naczynia krwionośne.
- Naparem z pokrzywy możemy odkażać jamę ustną.
- Choroby zakaźne i skórne, przeziębienie, rak, reumatyzm, artretyzm, choroby układu oddechowego, zaburzenia trawienia, biegunka, choroby wątroby, śledziony, trzustki, pęcherzyka żółciowego, laktacja, choroby włosów, nieżyt jelit, zaparcia, zatrucia, zaburzenia metaboliczne.
- Ma właściwości przeciwbólowe.
- Usuwa nadmiar chloru i sodu w organizmie
- Więcej na temat pokrzywy TU
Jarmuż
- Źródło witamin A, C, K, (A – najwięcej witaminy wśród warzyw zielonych, dba o nasz wygląd i wzrok, C- wspiera nam odporność, K- odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Witaminy z grupy B ( B1(tiamina), B2(ryboflawina), B6( pirydoksyna), B9(kwas foliowy), także soli mineralnych – wapnia (ma więcej wapnia niż mleko!), bogate źródło żelaza, potasu, magnezu, manganu.
- Zawiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) – przeciwutleniacze.
- Źródło kwasu alfa-linolowego (ALA) – czyli kwasu tłuszczowego omega-3, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
- Źródło sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.
Natka rzodkiewki
- Witaminy: Bardzo dużo witaminy C i to w dużej ilości, jest jej więcej niż w cytrynie! ponadto witamina E i PP, witaminy z grupy (B1, B2)
- Minerały: żelazo, wapń, magnez, potas i fosfor.
- Oczyszcza i odtruwa nam organizm, substancji kancerogennych i wszelkich toksyn. wzmacnia nam układ odpornościowy (witamina C)
- Poprawia przemianę materii
- Reguluję ciśnienie krwi
- Zawiera glukozynolany, które działają przeciwnowotworowo – i jest ich nawet więcej niż w brokule!
- Ma właściwości przeciwzapalne
- Sok z liści rzodkiewki jest wykorzystywany do leczenia żółtaczki.
- Wspomaga trawienie i cały metabolizm.
- Siarka zawarta w rzodkiewkach, rewelacyjnie działa na skórę, włosy i paznokcie, dodaje nam piękna 🙂
Kiełki
- Zawierają najważniejsze witaminy i minerały potrzebne dla naszego organizmu – w dużych dawkach w najczystszej postaci
- Są dobrym źródłem kwasów omega 3, których bardzo często brakuje w naszej diecie
- To źródło łatwo przyswajalnych białek
- Źródło enzymów i przeciwutleniaczy
- Są niskokaloryczne i lekkostrawne
- Możesz je sam wyhodować w domu, w prosty i szybki sposób. W zimie jest to super alternatywa, kiedy nie ma jeszcze świeżych sałat czy świeżych warzyw.