Melon i jego korzyści zdrowotne

Melon to warzywo, a nie owoc, jego miąższ może być biały, zielonkawy, żółty lub pomarańczowy. Smak melona jest słodki, soczysty i bardzo aromatyczny. Z nasion melona możemy zrobić pyszne i odżywcze mleko. Mleko jest delikatne w smaku z małą nutą słodyczy, fajnie smakuje do porannego śniadania lub jako kakao 🙂

Melon w sam w sobie jest bogactwem witamin i minerałów razem z nasionami zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki którym nasz organizm jest silny i młody.

Jakie korzyści ma w sobie melon?

  • Melon jest niskokaloryczny, w 100 g produktu dostarcza nam około 35 kcal.
  • Miąższ melona składa się w przeważającej ilości z wody – 90%, 6-15% cukrów – 6-15% (głównie glukozy, fruktozy i sacharozy) oraz witaminy C (6-26 mg/100 g) i soli mineralnych: magnez, fosfor, potas, żelazo, wapń, cynk.
  • Melon jak i nasionka zawierają, witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), karoten (który dba on nasz wzrok i piękną skórę) ,minerały: sód; magnez; potas; wapń; żelazo; cynk; jod; fosfor; selen; mangan.
  • Źródło polifenoli, które pełnią funkcję ochronną przed promieniowaniem ultrafioletowym czy wolnymi rodnikami.
  • Badania wykazały działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne.
  • Reguluję ciśnienie tętnicze (zawartość potasu)
  • Karotenoidy (silny przeciwutleniacz!) znajdujące się w melonie, oprócz ochrony organizmu przed nowotworami chronią również przed rozwojem miażdżycy.
  • Duża zawartość w melonie witaminy K może pewnym stopniu wpływać na zlepianie się trombocytów (płytek krwi) i tym samym utrudniać tworzenie się zakrzepów co pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru czy zawału serca.
  • Dzięki temu, że melon zawiera znaczne ilości witamin z grupy B (które mają znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego) – pozytywnie wpływa na psychikę, poprawę koncentracji, nastroju, samopoczucia, poprawia odporność na stres oraz jakość naszego snu.
  • Melon wykazuje działanie oczyszczające, a także przeczyszczające i moczopędne (duża zawartość wody (90%)
  • Regularne spożywanie melona skutecznie poprawia stan naszej skóry (a także włosów i paznokci).
  • Jest dobrym źródłem błonnika, ma właściwości wspomagające proces trawienia.
  • Pamiętajmy, że melon jest produktem z wysokim indeksem glikemicznym (IG = 60), dlatego powinny go unikać osoby chore na cukrzycę.

Jak rozpoznać dojrzałego melona ?

  • Naciśnij czubek — sprawdź czy nie jest zbyt miękki lub zbyt twardy.
  • Powąchaj czubek — dojrzały melon wydziela intensywny zapach.
  • Puknij w powierzchnię — dojrzały melon wyda głuchy dźwięk.

Jakie mamy najpopularniejsze spożywane melony?

Mleko z nasion melona

Potrzebujemy:

  • Nasiona z melona
  • Woda – ilość dostosowujemy do ilości ziaren jak daję 2 łyżki ziarenek na szklankę wody.

Przygotowanie:

Nasionka wkładamy do blendera, zalewamy wodą, dokładnie miksujemy, przecedzamy i mamy gotowe mleczko. Najlepiej spożyć na świeżo, w lodówce przechowujemy 1-2 dni.

Kakao melonowe

Potrzebujemy:

  • Nasionka z melona
  • 1 łyża kakao ekologicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu-opcjonalnie 🙂
  • Woda – ilość dostosowujemy do ilości ziaren jak daję 2 łyżki ziarenek na około szklankę wody (250-300 ml).

Przygotowanie:

Nasionka wkładamy do blendera, dodajemy kakao, miód, cynamon, wodę miksujemy, mamy gotowe pyszne kakao!

 




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked