Indyk pieczony (od rolnika) w miodowej marynacie — idealny na kanapki
Indyk pieczony
Potrzebujemy:
- Indyk (około 550 g)
Marynata : do przygotowania dzień wcześniej.
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli (ilość według gustu)
- szczypta pieprzu
- Pół łyżeczki papryki słodkiej
- Pół łyżeczki tymianku
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Pierś indyka myjemy, nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na noc.
- Rano indyka przekładamy do brytfanki i pieczemy 40 minut w temp. 185 C.
- Indyk jest delikatnym, zdrowym mięsem polecanym dla małych dzieci, upieczony w piekarniku jest zdrowym dodatkiem do pieczywa zamiast trujących wędlin w sklepie.