Z serii obiady bezmięsne…
Szybki i pyszny obiad dla całej rodziny ❤️ Ryż może być biały lub brązowy- Nie gotuj ryżu w torebkach! Danie przygotuj koniecznie ze zdrowym białkiem – soczewica ma dużo białka, które jest dobrze przyswajanie przez nasz organizm i mimo, że nie jest pełnowartościowym białkiem to w połączeniu z innymi produktami może stworzyć super źródło białka pełnowartościowego…😋
Ryż z soczewicą, marchewką i kalarepą
Potrzebujemy :
- 250 g Ryżu basmati lub ryżu brązowego
- 100 g soczewicy brązowej
- 100 g groszku zielonego (świeżego lub rozmrożonego
- 2 marchewki 🥕
- 1 Kalarepa
- Kawałek świeżego imbiru (1 cm)
- Masło klarowane lub olej kokosowy
- Oliwa z oliwek
- Ocet balsamiczny (u mnie z pomarańczą) – opcjonalnie
Przygotowanie :
- Ryż gotujemy – według opisu na opakowaniu
- Soczewice płuczemy i gotujemy do miękkości. Używam soczewicy brązowej, której nie trzeba wcześniej moczyć, niektóre odmiany trzeba moczyć wcześniej kilka godzin.
- Marchewkę i kalarepę oczyszczamy, obieramy i za pomocą obieraczki lub temperówki, ścieramy warzywa w słupki.
- W woku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, ścieramy imbir, podsmażamy chwilę, dodajemy marchewkę i kalarepę, podlewamy odrobiną wody, dusimy około 3 min, warzywa mają być al dente. Następnie dodajemy soczewicę, groszek, mieszamy, dodajemy ryż, mieszamy, dosmaczamy solą i pieprzem.
- Na talerzu skrapiamy oliwą z oliwek i sosem balsamicznym.