Szybki i zdrowy obiad w ekspresowym tempie 🤩 Jeśli lubicie nutę kuchni azjatyckiej… To koniecznie wypróbuj makaron ryżowy z grzybami 😋
Makaron ryżowy z grzybami
Potrzebujemy :
- Makaron ryżowy szeroki (u mnie z dodatkiem kurkumy)
- Olej kokosowy (2 łyżki)
- Olej sezamowy (1 łyżka)
- Sos sojowy (2 łyżki)
- Świeży Imbir (mały kawałek około 1 cm)
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 garście grzybków suszonych mun lub około 250 g pieczarek lub boczniaków
- Sezam do posypania (opcjonalnie)
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Marchewkę 🥕i pietruszkę, myjemy, oczyszczamy i przy pomocy obieraczki lub temperówki, robimy paseczki z marchewki i pietruszki.
- Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie, przez 15 minut (podwoją swoją objętość). Jeżeli używamy pieczarek: pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Tak samo postępujemy przy boczniakach.
- W woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i starty imbir, smażymy chwilę, dodajemy marchewkę i pietruszkę, grzybki mun lub pieczarki, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz, mieszamy, smażymy chwilkę około 2-3 min, warzywa mają być al dente.
- Do warzyw dodajemy ugotowany, makaron, mieszamy, dosmaczamy i gotowe.
- Na talerzu możemy posypać sezamem. 😋