Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci. Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.
EKSPRESOWA- Pyszna – zdrowa zupka!
Potrzebujemy:
- Pół brokuła
- 2 duże ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml śmietany z orzechów nerkowca
- Lubczyk
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy 1-1.5 wody, wkładamy wszystkie warzywa pokrojone w większe kawałki, dodajemy sól i lubczyk, gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy czosnek i wszystko dokładnie miksujemy. Do gładkiego kremu dodajemy śmietankę, dosmaczamy solą i pieprzem.
Dlaczego warto jeść brokuły…?
- Są najcenniejszym warzywem o działaniu przeciwnowotworowym, zawierają cały zestaw substancji antynowotworowych od naturalnych przeciwutleniaczy tj. karotenoidy i witamina C, przez błonnik do substancji oczyszczających organizm z różnego typu związków sprzyjających powstawaniu nowotworów.
- Poprzez zawartość karotenoidów (luteinę i zeaksantynę) przeciwdziałają procesom prowadzącym do degeneracji plamki żółtej oka. Ponadto zawartość karotenoidów sprawia, że brokuły sprzyjają utrzymaniu jędrnej, gładkiej skóry oraz sprężystych stawów.
- Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym wspomagają walkę z helicobacter pylori, bakterią, która wywołuje wrzody i może się przyczynić do rozwoju raka żołądka.
- Dostarczają bardzo dużo potasu wzmacniającego serce oraz kwasu foliowego — dlatego polecane jest dla kobiet w ciąży.
- Bogate źródło witamin z grupy B i C, dzięki temu wzmacnia nam układ odpornościowy.
- Duża zawartość wapnia, razem z witaminą C, która poprawia jego przyswajalność. (zawartość wapnia podobna do zawartości wapnia w produktach mlecznych).