Zdrowy chleb warzywno-gryczany, bezglutenowy, bardzo szybki w przygotowaniu, na bazie warzyw, a raczej mieszanki warzyw, pulpy powstałej po wyciśniętych świeżych sokach, może to być sama marchewka lub dynia lub mieszanka marchewki i pomarańczy czy buraka. Delikatny w smaku, bezglutenowy, bez nabiału i bez cukru…Pyszne smakuje z dodatkami słonymi lub na słodko 🙂
Chleb warzywno-gryczany – marchewka – pomarańcza
Potrzebujemy:
- Około 250 g pulpy z warzyw – ja tu wykorzystuję pozostałość z soku z marchewki, pomarańczy i jabłka, resztki jabłka wykładam, bo są tam części twarde, natomiast wykorzystuję marchewkę i pomarańczę.
- 100 g mąki gryczanej
- 100 ml mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub owsiane)
- 3 jajka wiejskie od szczęśliwych kurek 🙂
- 2-3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka soli kłodawskie
- Pestki dyni lub słonecznika do posypania chlebka
Przygotowanie:
- Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy pulpę z marchewki i pomarańczy, mleko, mieszamy, dodajemy, mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, cząber i sól.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do małej formy (bo ciasta jest dość mało), wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chlebka możemy posypać pestkami dyni lub słonecznika.
- Pieczemy 40 min w temp.180 C.
Jego kształt i szerokość zależy od użytej foremki 🙂 Najlepiej oczywiście sprawdza się mała keksówka.
Chlebek warzywny w wersji marchewka 🥕 burak, wykonanie tak jak wyżej 👆
Chlebek warzywny w wersji z marchewką 🥕i siemieniem lnianym…
Wykonanie tak jak wyżej 👆