CEBULARZE

Cebularze znane chyba każdemu z nas, bułeczki z farszem cebulowym, proste wykonaniu, rewelacyjne w smaku 🙂 Fajne na wycieczkę i na piknik 🙂

Taka bułeczka musi być wykonana z dobrego składnika, jakim jest mąka! To ona decyduje czy te bułeczki będą dla nas zdrowe, czy nie! Mąka, którą chcemy używać w naszej kuchni, musi pochodzić ze zboża NIEPRYSKANEGO! Bez oprysków RANDAPEM! Jeśli nie mamy dostępu do takiej mąki ekologicznej, lepiej zrezygnować z mąki niż podawać dzieciom wypieki z chemią! Chemia z oprysków nie znika, odkłada się z po każdym spożyciu w organizmie, powodując wcześniej czy później różnego rodzaju schorzenia. Dlatego zastanówmy się, MY RODZICE! Co jest dla NAS ważne!

Cebularze

FARSZ CEBULOWY

Potrzebujemy:

  • 4-5 cebule
  • 3 łyżki maku
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub smalcu.
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Cebule kroimy w drobną kostkę, smażymy na maśle, dodajemy sól, pieprz i mak.

CIASTO

Potrzebujemy:

  • 500 g mąki orkiszowej ekologicznej +3 łyżki na zaczyn drożdżowy
  • 250 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 ml masła klarowanego 
  • 40 g drożdży 
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  • Do pojemnika wlewamy 250 ml ciepłego mleka, rozkruszamy drożdże, dodajemy miód, wsypujemy 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy, odstawiamy na 10-15 min, aż zaczną się pienić.
  • Do miski lub miksera wsypujemy 500 g mąki pszennej, wlewamy płynny tłuszcz, drożdże, sól, wyrabiamy, dzielimy na około 10 porcji, z których robimy kulki, następnie je rozwałkowujemy na małe placki, przykrywamy ściereczką (lub wkładamy do piekarnika), zostawiamy do wyrośnięcia.
  • Gdy placki na cebularze są już wyrośnięte, nakładamy na środek farsz cebulowy, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 25 min w 185 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked