Szybki, ekskluzywny obiad i do tego bardzo pyszny i pożywny…Koniecznie wypróbuj makaron ryżowy z łososiem na szpinaku ze smaczkiem cytrusowym…Brzmi wyczerpująco ale jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu…
Makaron ryżowy z łososiem na szpinaku w nucie cytrusowej
Potrzebujemy:
- Łosoś – ilość według uznania
- Limonka ( lub grejpfrut, pomarańcza )
- Makaron ryżowy ( U mnie makaron ryżowy z kurkumą)
- Szpinak świeży – ilość według uznania, wykładamy bezpośrednio na talerze, więc zależy od ilości talerzy.
- Olej kokosowy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5-1 łyżki oleju sezamowego (można pominąć)
- imbir świeży
- 2 cebule
- Pomidorki koktajlowe (około 2 garści)
- sezam
- sól i pierz
Przygotowanie:
- Łososia myjemy, osuszamy, wkładamy do miseczki, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z połowy oliwki, mieszamy, aby smaki się połączyły, przekładamy do brytfanki, pieczemy w 185 C około 25 min, do zrumienienia.
- Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy sól i pieprz, podsmażamy, chwilę, dodajemy kawałek startego imbiru, mieszamy, dodajmy, sos sojowy, mieszamy, chwilę dusimy razem, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszamy, dusimy 3 min, dodajemy ugotowany wcześniej makaron ryżowy, olej sezamowy, sól i pieprz, mieszamy wszystko razem.
- Na talerzach rozkładamy umyty szpinak, następnie nakładamy makaron , i pokrojonego upieczonego łososia, posypujemy sezamem i skrapiamy sokiem z limonki lub sokiem z innego cytrusa, z którym piekliśmy łososia.
- Możemy oczywiście wszystko razem połączyć w jednym woku i wszystko razem nakładać na talerze.
Pycha 😋