Delikatne placuszki na mące kokosowej, idealne na śniadanie, kolację lub jako przekąska do pracy. Placki wychodzą bardzo puszyste i delikatne, koniecznie trzymaj się proporcji 🙂
Placki kokosowe
Potrzebujemy: (z tej porcji wychodzi mi 7 placuszków)
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 50 ml wody gazowanej
- 2 jaka
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- W misce roztrzepujemy jajka, wlewamy wodę, dodajemy mąkę kokosową, cynamon, kardamon (opcjonalnie miód), mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, nakładamy łyżką małe porcje ciasta, smażymy na rumiano.
- U mnie najczęściej podaję placki w towarzystwie świeżych owoców lub z domową konfiturą ( bez cukru!) lub dla łasuchów polane domową czekoladą.
Jak zrobić zdrową czekoladę?
Czekolada na ciasto ale nie tylko, możemy ją zrobić jako słodycze dla dziecka
Potrzebujemy:
- Kakao (ekologiczne)
- miód prawdziwy
Przygotowanie:
- Do rondelka bierzemy tyle miodu, ile chcemy mieć czekolady, kakaa wsypujemy tak, aby odpowiadała nam konsystencja, w zależności czy potrzebujemy czekolady do polania czy do zastygnięcia jako słodycz.
- Mód roztapiamy, wsypujemy kakao, intensywnie mieszamy, robimy czekoladę rzadką i polewamy ciasto (robiąc zygzaki) lub bardzo gęstą czekoladę i przekładamy na papier do pieczenia, jak ostygnie kroimy w kwadraciki.
❤️