Szybkie danie, lekkie i wytrawne😋 idealne na obiad kolację lub pomysł na obiadek w pracy😜
Makaron ryżowy z krewetkami na szpinaku
Potrzebujemy :
- 1 opakowanie krewetek (bez konserwantów ‼️)
- Makaron ryżowy – ilość według uznania
- 1 papryka czerwona
- Kawałek papryki 🌶 chili
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Kawałek imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego
- 2 łyżki sezamu białego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- Olej kokosowy
- 3-4 garście świeżego szpinaku (lub rukoli)
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
- Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Krewetki płuczemy, przekładamy do garnuszka i gotujemy około 5-10 min. Odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną i kawałek papryczki chili 🌶 – tutaj ostrożnie, aby nie przesadzić z ostrością 😜, podsmażamy chwilę dodajemy ugotowane krewetki, skrapiamy sokiem z cytryny, podsmażamy chwilę, dodajemy makaroni i resztę przypraw tj. Sos sojowy, olej sezamowy, sezam, starty imbir, mieszamy dosmaczamy solą i pieprzem.
- Umyty szpinak rozkładamy na talerzach, na szpinak rozkładamy makaron z krewetkami. 😋