Makaron ryżowy z krewetkami na szpinaku

Szybkie danie, lekkie i wytrawne😋 idealne na obiad kolację lub pomysł na obiadek w pracy😜

Makaron ryżowy z krewetkami na szpinaku

Potrzebujemy :

  • 1 opakowanie krewetek (bez konserwantów ‼️)
  • Makaron ryżowy – ilość według uznania
  • 1 papryka czerwona
  • Kawałek papryki 🌶 chili
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego
  • 2 łyżki sezamu białego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • Olej kokosowy
  • 3-4 garście świeżego szpinaku (lub rukoli)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie :

  • Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • Krewetki płuczemy, przekładamy do garnuszka i gotujemy około 5-10 min. Odcedzamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną i kawałek papryczki chili 🌶 – tutaj ostrożnie, aby nie przesadzić z ostrością 😜, podsmażamy chwilę dodajemy ugotowane krewetki, skrapiamy sokiem z cytryny, podsmażamy chwilę, dodajemy makaroni i resztę przypraw tj. Sos sojowy, olej sezamowy, sezam, starty imbir, mieszamy dosmaczamy solą i pieprzem.
  • Umyty szpinak rozkładamy na talerzach, na szpinak rozkładamy makaron z krewetkami. 😋



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked