Z serii obiad z rybą w roli głównej…Delikatny dorsz z warzywami duszonymi w śmietance z nerkowców.
Potrzebujemy:
- Świeże filety z dorsza — ilość według potrzeby
- Suszone pomidory z chilli i oregano — ja ma przyprawę trzy w jednym, ale można każdą przyprawę osobno.
- Sól.
- 1 szklanka ryżu basmati (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
Duszone warzywa:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 por
- Pół łyżeczki kurkumy
- 200 ml śmietanki (rzadkiej) z orzechów nerkowca (jak zrobić zerknij TU)
- Masło klarowane lub oliwa z oliwek
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Dorsza myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i przyprawami, układamy w brytfance, zapiekamy ok. 25 min w temp.185 C.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kroimy w kostkę cebulkę, smażymy na złoto. Warzywa ścieramy na dużej tarce, pora kroimy, wszystko dosypujemy do cebuli, podlewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, dusimy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie, wlewamy śmietankę, kurkumę, dosmaczamy.
- Gdy Dorsz jest gotowy, wykładamy na talerz w towarzystwie duszonych warzyw i ryżu.